Activiştii Greenpeace anunţă "prima victorie în instanță împotriva Neptun Deep"
Greenpeace România a câștigat...
Liderii coaliției au admis că proiectul de buget trimis ieri de către Guvern nu este bătut în cuie, fiind posibile revizuiri. ”Parlamentul nu e o gară, Parlamentul poate dezbate, poate să crească anumite bugete, poate să scadă altele, pentru a se încadra în cifra de deficit”, a spus, joi, președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.
Coaliția vrea să modifice bugetul pe 2019 pentru serviciile de informații deoarece, din motive procedurale, Guvernul nu a putut să revină asupra alocărilor inițiale, pe care atât Tăriceanu, cât și Liviu Dragnea le-au socotit prea mari. Astfel, bugetul SRI este de 2,4 miliarde lei, în creştere cu 4,8% faţă de 2018, cel al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale de 604 milioane lei, cu o creştere de 69%, bugetul SPP de 233 milioane lei, în creştere cu 20% iar bugetul SIE de 309 milioane lei, în creştere cu 8,5%. Cele mai mari șanse să scape fără reduceri le are SPP, care poate justifica majorarea prin necesitățile legate de asigurarea pazei demnitarilor străini care vor veni la București în timpul președinției române a Consiliului Uniunii Europene.
Guvernul nu a putut să refacă el alocările pentru servicii deoarece ar fi fost nevoie de un nou aviz al CSAT. ”Dacă s-ar fi făcut o astfel de modificare de buget cu siguranţă ar fi trebuit să trecem sau procedural ar fi trebuit să trecem şi prin CSAT, fapt ce ar fi întârziat dezbaterea bugetului”, a spus ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici.
Citește și: Guvernul a adoptat bugetul. Care sunt indicatorii pe care este construit
Ce nu vrea Executivul este ca Parlamentul să dea curs cererilor primarilor de municipii care au anunțat că deja au început discuțiile cu parlamentarii pentru a obține sprijinul lor pentru alocarea unor fonduri mai mari administrației locale. Această manevră au încercat-o și la bugetul pe 2018 însă atunci succesul a fost de scurtă durată. Anul trecut, Comisiile de buget-finanțe au aprobat amendamentul prin care administrațiile locale păstrau integral impozitul pe venit, însă coaliția a reușit să respingă același amendament în plenul Parlamentului astfel că bugetul nu a fost dat peste cap. Teoretic, primarii ar avea și susținerea parlamentarilor UDMR, însă în lipsa unor defecțiuni majore din tabăra PSD-ALDE, este îndoielnic că administrația locală va primi bani în plus.
Potrivit graficului recponizat de coaliție, votul final asupra bugetului ar urma să se dea vineri. Astfel, luni ar fi ziua dedicată depunerii amendamentelor, marți și miercuri, bugetul ar fi discutat în comisii, iar joi și vineri se va lucra în plenului reunit al Parlamentului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Greenpeace România a câștigat...
La Palatul Victoria, a fost...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...
Decizia adoptată în ședința de...
Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...
Trenul nou a fost anulat joi...
În şedinţa de joi a...
Legile gravitației par să se...
Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...
MF sprijină autoritățile locale...
Potrivit celui mai recent...
La data de 19 noiembrie 2024,...
Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...
O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...
Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...