Bugetele pentru SRI, SIE şi SPP mai au de așteptat

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
SRI a dat asigurări că nu există niciun pericol
SRI a dat asigurări că nu există niciun pericol
Comisiile de buget-finanţe ale Parlamentului au amânat pentru marţi dezbaterea şi votul asupra raportului bugetelor SRI, SIE şi SPP, în condiţiile în care sumele alocate acestor instituţii au fost diminuate în total cu 525 de milioane de lei, sumă cu care au fost suplimentate bugetele Ministerului Sănătăţii şi CNAS. 

Adjunctul directorului SRI George-Viorel Voinescu a subliniat în şedinţa de luni a Comisiilor de buget-finanţe că o diminuare a bugetului SRI poate vulnerabiliza capacitatea instituţiei de a-şi îndeplini atribuţiile la parametri optimi. 

"Perspectiva reducerii fondurilor alocate SRI de la bugetul de stat poate vulnerabiliza capacitatea instituţiei de a-şi îndeplini atribuţiile la parametri optimi, similar anilor anteriori, cu posibile riscuri în plan imagologic, chiar de ordin strategic. În consecinţă, nu putem face improvizaţii financiare sau compromisuri privind necesităţile Serviciului, deoarece acestea ne pot costa mai mult în termeni de securitate naţională, şi nu în termeni financiari. Vă solicit sprijinul pentru asigurarea unui nivel rezonabil de resurse astfel încât baza financiară şi materială să permită SRI realizarea sarcinilor încredinţate potrivit legii", a afirmat George-Viorel Voinescu. 

El a explicat că "dacă sunt daţi afară oameni, va creşte bugetul la pensii, fără a se realiza o creştere asupra bugetului general consolidat". 

"Nu vom avea salarii pe patru luni, nu vom putea plăti utilităţi, cheltuieli de funcţionare", a adăugat Voinescu. 

Bugetul Sănătății a fost adoptat

Comisiile reunite de buget-finanţe ale Parlamentului au adoptat, luni, cu amendamente bugetul Ministerului Sănătăţii şi al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru anul 2019. Decizia a fost luată cu 19 voturi pentru, 13 împotrivă şi o abţinere. 

Unul dintre amendamente vizează suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii, la capitolul "Sănătate, bunuri şi servicii", pentru finanţarea programului privind vitamina D, a programului "Panorama", care presupune testări prenatale ale femeilor însărcinate şi a programului de testare a markerilor tumorali. 

Citește și: Vitamina D subțiază bugetul Serviciului Român de Informații

Acest amendament, care prevede suplimentarea bugetului ministerului cu 295.000.000 de lei, a fost adoptat cu 23 de voturi favorabile, 11 împotrivă şi o abţinere. Sursa de finanţare a acestor programe provine din diminuarea bugetului SRI cu aceeaşi sumă. 

Un alt amendament adoptat stipulează suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii cu 230.000.000 de lei, credite bugetare şi credite de angajament, pentru implementarea de către CNAS a programului "Diabet juvenil". Acest amendament a fost adoptat cu 24 de voturi favorabile şi 12 abţineri. Sursa de finanţare pentru acest amendament provine din diminuarea bugetului SRI cu 150.000.000 de lei, a SIE - cu 30.000.000 de lei şi a SPP - cu 50.000.000 de lei. 

Comisia comună a Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru controlul activităţii Serviciului Român de Informaţii a avizat favorabil, luni, bugetul instituţiei în forma transmisă Parlamentului de către Guvern. 

Potrivit preşedintelui comisiei, senatorul Claudiu Manda, avizul pentru bugetul SRI a fost dat cu voturi 6 pentru şi 2 împotrivă. 

Bugetul propus pentru Serviciul Român de Informaţii în 2019 este de peste 2,4 miliarde lei, în creştere cu 4,82% faţă de execuţia preliminată din 2018. 

De asemenea, Comisia parlamentară pentru controlul activităţii Serviciului de Informaţii Externe a avizat, luni, favorabil bugetul acestei instituţii pentru anul în curs, tot în forma transmisă de Guvern. Pentru SIE au fost alocaţi peste 309,5 milioane lei, în creştere cu 8,5% faţă de execuţia preliminată din 2018. 

Comisiile pentru apărare ale Parlamentului au avizat favorabil, luni, bugetul Serviciului de Protecţie şi Pază. Potrivit proiectului de buget transmis de Guvern Parlamentului, în acest an, SPP va avea alocată suma de 233.801.000 lei, cu 20,77% mai mare decât cea de anul trecut. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE

pixel