Bugetul pentru anul 2023, adoptat. Nicolae Ciucă: Vizează susţinerea economiei şi protejarea populaţiei

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Premierul Nicolae Ciucă a transmis un mesaj după ce Parlamentul a votat bugetul pentru anul 2023. 

Plenul Parlamentului a adoptat, miercuri, proiectul bugetului de stat pe 2023. S-au înregistrat 251 voturi ''pentru'', 115 ''împotrivă'' şi trei abţineri.  Premierul Nicolae Ciucă a afirmat miercuri, după adoptarea în Parlament a proiectului bugetului de stat pe anul 2023, că acesta este unul realist şi echilibrat.

"Vă mulţumesc pentru efortul pe care l-aţi făcut ca în această perioadă să reuşim să avem bugetul aprobat. Este pentru prima dată când în România avem aprobat bugetul înainte de jumătatea lunii decembrie. Vreau să vă spun că este un buget realist, echilibrat, care vizează susţinerea economiei şi protejarea populaţiei. Vom continua să ne focalizăm atenţia pe tot ce poate să însemne susţinerea mediului de afaceri, investiţii, protejarea cetăţenilor, protejarea cetăţenilor vulnerabili. Vă doresc succes în continuare şi sărbători fericite tuturor", a spus Ciucă.

De asemenea, plenul Parlamentului a adoptat, miercuri, şi proiectul bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2023. S-au înregistrat 279 voturi "pentru", 121 "contra" şi 2 abţineri. 

***

Principiile de bază ale proiectului de Buget pentru 2023 sunt transparenţa, evitarea risipei banului public, reconsiderarea priorităţilor de finanţare în acord cu noile provocări europene, a declarat, marţi, ministru Finanţelor, Adrian Câciu, în Plenul Parlamentului, la dezbaterea asupra proiectului Legii Bugetului pentru 2023.

"Bugetul anului 2023 a fost conceput într-un mod echilibrat, realist şi coerent, cu importante fonduri direcţionate către susţinerea investiţiilor, concomitent cu sprijinirea grupurilor vulnerabile afectate de suita crizelor actuale. Principiile de bază ale acestui proiect sunt transparenţa, evitarea risipei banului public, reconsiderarea priorităţilor de finanţare în acord cu noile provocări europene, accelerarea oportunităţii de utilizare fondurilor europene din Cadrul Financiar 2021 - 2027 şi a celor alocate reformelor finanţate prin Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă, pentru creşterea rezilienţei economiei româneşti, în condiţiile în care nu avem de-a face cu fenomene conjuncturale, ci cu tendinţe de bază, structurale, în consonanţă cu ceea ce se petrece în Uniunea Europeană şi pe tot globul", a spus Adrian Câciu.

El a reiterat că proiectul de buget este configurat pe un cadru economic cu o creştere economică de 2,8% prevăzută pentru anul 2023. Bugetul a fost construit având în vedere un PIB de 1.552,1 miliarde de lei, o inflaţie medie anuală de 9,6%, venituri ale bugetului general consolidat de 539,6 miliarde de lei, cu o pondere a veniturilor totale în PIB de 34,8%, cheltuieli ale bugetului general consolidat de 607,9 miliarde de lei.

Deficitul public va fi în valoare nominală de 68,2 miliarde de lei, în scădere de la 80 de miliarde de lei în 2022, sau de 4,4% din PIB în termeni cash şi ESA, de la 5,7% din PIB în 2022, respectiv 6,2% PIB în termeni ESA.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Curs valutar / Foto: DCBusiness
Strângere de mână / FOTO: Freepik

Deficit record în România, în contrast cu trendul european

Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...

Ilie Bolojan / FOTO: Captură ecran
Beijing / FOTO: Freepik
Mină de suprafață / Foto: Pexels

Producţia de cărbune a României s-a prăbuşit

Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...

Dolari / Foto: Freepik
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio
ANAF / Foto: DCBusiness
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
Acord între Statele Unite și Uniunea Europeană privind TAXELE vamale pentru oţel şi aluminiu
Christel SCHALDEMOSE
ECOFIN / Foto: Comisia Europeană
foto: pexels.com

Cum s-a văzut în Coreea de Nord învestirea lui Donald Trump

Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...

Mina de litiu Shevchenkivske
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...

Oficiul Național al Registrului Comențului
Wall Street / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Freepik
Unul dintre sediile companiei Novo Nordisk / FOTO: Site-ul oficial al companiei
Donal Trump
Foto: Oana Pavelescu
Germania / Photo by Claudio Mota
Bursa. Foto: pexels.com
Sediu al băncii Raiffeisen din Sankt Petersburg
Instabilitatea politică este periculoasă pentru economie
Criptomonede. Foto: Pexels.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...


pixel