Bulgaria a avut cele mai mici preţuri de consum din Uniunea Europeană în 2021, potrivit cifrelor publicate marţi de Eurostat.
Conform acestor date, în 2021, nivelul preţurilor pentru bunurile de consum şi servicii varia foarte mult în UE, însă cele mai mici preţuri s-au înregistrat în Bulgaria şi România (ambele fiind la 56% din media UE).
Eurostat a calculat preţurile de consum utilizând paritatea puterii de cumpărare (PPC).
În 2021, cel mai ridicat nivel al preţurilor în Uniunea Europeană s-a înregistrat în Danemarca şi Irlanda (ambele 140% din media UE). Aceste două state membre UE au fost urmate de Luxemburg (132%), Suedia (128%) şi Finlanda (126%). La polul opus, cele mai mici preţuri au fost în Polonia (60% din media UE), România şi Bulgaria (ambele la 56% din media UE).
În 2021, cele mai mari diferenţe de preţuri s-au înregistrat la categoriile "restaurante şi hoteluri" precum şi "alcool şi ţigări". Nivelul preţurilor pentru restaurante şi hoteluri ea de aproape 3,4 ori mai mare în cea mai scumpă ţară membră UE decât în cea mai ieftină. Nivelul preţurilor la "restaurante şi hoteluri" a variat de la 46% din media UE în Bulgaria, 54% în România şi 62% în Ungaria, până la 155% din media UE în Danemarca, 137% în Suedia şi 133% în Finlanda.
Pe locul al doilea în ceea ce priveşte diferenţa între preţuri se află alcoolul şi tutunul, cel mai scăzut nivel fiind în Bulgaria (64% din media UE), Polonia (72%) şi Ungaria (79%), iar cel mai ridicat în Irlanda (205% din media UE), urmată de Finlanda (173%), Suedia (136%), Danemarca şi Franţa (ambele 134%). Variaţiile de preţ sunt provocate de diferenţele de impozitare la aceste produse.
Alimentele şi băuturile non-alcoolice sunt cele mai ieftine în România (69% din media UE) şi Polonia (72%), iar cele mai scumpe în Luxemburg (125% din media UE), Danemarca (120%) şi Irlanda (119%). Bulgaria este printre statele cu cele mai mici preţuri la alimente şi băuturi non-alcoolice, cu 69,3% din media UE.
Îmbrăcămintea este categoria de produse unde diferenţele între statele membre UE sunt cele mai mici, variind între 76% din media UE în Bulgaria şi până la 134% în Danemarca.
La echipamentele pentru transport personal se înregistrează de asemenea diferenţe mici de preţuri între statele membre, cele mai ieftine fiind în Polonia (81% din media UE), iar cele mai scumpe în Danemarca (138%).
Diferenţele de preţ sunt de asemenea limitate la produsele electronice de consum, de la 88% din media UE în Polonia la 113% în Ţările de Jos.
Rusia pune lumea în pericolul foametei, prin blocarea exporturilor de cereale din Ucraina şi prin restricţiile asupra propriilor exporturi, a acuzat sâmbătă şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, informează AFP.
Ameninţările la adresa securităţii alimentare şi "bătălia naraţiunilor" cu Rusia cu privire la realitatea sancţiunilor impuse Moscovei se vor afla în centrul discuţiilor dintre miniştrii afacerilor externe ai ţărilor din UE, luni, la Luxemburg.
"Suntem gata să conlucrăm cu ONU pentru a preveni orice impact indezirabil al sancţiunilor noastre asupra securităţii alimentare mondiale", a dat asigurări Josep Borrell, într-un articol postat pe blogul său oficial.
Şeful diplomaţiei europene a denunţat "alegerea politică conştientă a Rusiei de a 'militariza' exporturile de cereale şi de a le utiliza ca pe un instrument de şantaj împotriva oricui se opune agresiunii sale" asupra Ucrainei.
"Rusia a transformat Marea Neagră într-o zonă de război, blocând expedierile de cereale şi de îngrăşăminte din Ucraina (...) şi aplică de asemenea cote şi taxe asupra propriilor sale exporturi de cereale", a subliniat Borrell.
Sancţiunile impuse de UE "nu îi interzic Rusiei să exporte produse agricole şi seminţe, nici să le cumpere, cu condiţia ca persoanele sau entităţile sancţionate să nu fie implicate" în aceste operaţiuni, a precizat şeful diplomaţiei europene.
"Suntem pe deplin conştienţi că există o 'bătălie a naraţiunilor' în jurul acestei probleme" a sancţiunilor, recunoaşte Borrell.
"Este imperativ de a permite reluarea exporturilor ucrainene cu navele maritime. Lucrăm în strânsă colaborare cu ONU şi sperăm că o soluţie va putea fi găsită în următoarele zile. A nu face aceasta riscă să provoace o catastrofă alimentară mondială", a atenţionat Josep Borrell.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
OpenAI se confruntă cu probleme tehnice, aplicația...
BNR a publicat cursul valutar...
Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,96% pe an.
Indicatorul de Încredere...
Dropshipping-ul câștigă tot mai...
Sindicatul inginerilor de la...
Un studiu publicat de Banca...
În această dimineață vă aducem o selecție cu cele mai...
Guvernul României urmează să...
Agenția Națională pentru...
Ministerul Dezvoltării,...
Larry Fink, CEO al companiei de...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
Președinta Comisiei Europene,...
China a stabilit un nou record...