Bulgaria oferă o alternativă la criptomonedele tradiţionale

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Bursa
Bursa
Bursa de Valori de la Sofia spune că intră în rândul lumii alese, oferind pentru prima dată în Bulgaria o alternativă la criptomonedele tradiționale. 

Tranzacţiile în instrumente cripto, bazate pe şi care urmăresc preţurile monedelor virtuale Bitcoin şi Ethereum, au început joi la Bursa de Valori de la Sofia (BSE).

Investitorii care caută produse cripto inovative pot acum să tranzacţioneze liber în opt bancnote tranzacţionate la bursă (ETN-uri), oferind pentru prima dată în Bulgaria o alternativă la criptomonedele tradiţionale. 

Prin lansarea acestor noi instrumente, Bursa de Valori de la Sofia se alătură altor mari burse europene, precum Deutsche Borse şi Euronext, care au început să tranzacţioneze aceste instrumente încă în urmă cu doi ani.

"Odată cu noile produse ale BSE International, venim în întâmpinarea interesului crescut de pe piaţă în instrumente cripto. Suntem încântaţi să putem astăzi să oferim un activ alternativ pentru tranzacţiile în crpptomonede, făcând procesul mai uşor şi mai simplu pentru toţi investitorii interesaţi. Cu noile ETN-uri cripto lansate de BSE International, investitorii sunt acum hotărâţi să îşi creeze propriile lor portofele cripto cu chei cryptografice şi să beneficieze de garanţii că instrumentele pe care le aleg sunt reglementate sistematic şi respectă normele", a declarat directorul executiv al BSE, Manyu Moravenov.

Odată cu lansarea noilor ETN-uri cripto, Bursa de Valori de la Sofia continuă parteneriatul pe termen lung cu Deutsche Borse şi formatorul de piaţă Tradegate AG, care va asigura lichiditatea instrumentelor. Produsele inovative sunt tranzacţionate în euro şi în cursul şedinţelor obişnuite de tranzacţionare.

Nu are ce căuta în această combinație

Într-un interviu acordat recent, în exclusivitate, jurnaliștilor de la DCBusiness, consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu a declarat că apariția în unor mijloace de plată care s-au numit criptomonede a a circulat un timp fără să stârnească prostește și fără să producă confuzii până când s-a trezit cineva și a strigat: "Dar stați domnilor și doamnelor că astea nu sunt criptomonede".

Citește și Al doilea cel mai mare JAF cripto. Mai e de încredere tehnologia blockchain DeFi?

Cuvântul monede nu are ce căuta în această combinație. Ele pot fi cripto active. În circulă, de fapt acum circulă ambele variante. Unii spun criptomonede alții spun cripto active. Cripto active este ceva corect din toate punctele de vedere și prin toate legile pieței. Criptomoneda este o monstruozitate că nu există așa ceva, mai ales că acum sunt foarte multe bănci centrale care își construiesc monede digitale.

Inclusiv Banca Centrală Europeană pregătește o monedă digitală. China este foarte avansată cu o monedă digitală. Confuzia ar fi imensă dacă ar circula în continuare pe piață criptomonede și monede digitale. Dar cert este că a continua să vorbesc despre criptomonede este un abuz de piață. Un abuz de piață și o încălcare grosolană a legii obiective a banilor.", a declarat Adrian Vasilescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Christel SCHALDEMOSE
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
ANAF / Foto: DCBusiness
ECOFIN / Foto: Comisia Europeană
Mina de litiu Shevchenkivske
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Oficiul Național al Registrului Comențului
Wall Street / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Freepik
Unul dintre sediile companiei Novo Nordisk / FOTO: Site-ul oficial al companiei
Donal Trump
Foto: Oana Pavelescu
Germania / Photo by Claudio Mota
Bursa. Foto: pexels.com
Sediu al băncii Raiffeisen din Sankt Petersburg
Instabilitatea politică este periculoasă pentru economie
Criptomonede. Foto: Pexels.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...

CEC Bank
Adrian Câciu, Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene / FOTO: gov.ro
Donald Trump și lideri ai lumii / Ilustrație DCBusiness / Foto: Casa Albă și G10
Analizând tot felul de date / FOTO: Freepik
Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin / Foto: Kremlin.ru
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...

Kremlinul moscovit / FOTO: Freepik
Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență

pixel