Bunurile confiscate de ANAF vor putea cumpăra și online

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Licitație ANAF pentru lucruri confiscate
Licitație ANAF pentru lucruri confiscate
Digitizarea ANAF schimbă și modul în care bunurile intrate în posesia statului sunt vândute, trecând de la licitațiile tradiționale la o platformă online.

La ora actuală vânzările bunurilor confiscate presupun proceduri birocratice, inclusiv declarații și o scrisoare de garanție bancară de 10% din prețul de pornire al licitației. 

Ministerul Finanțelor a inițiat un proces de  modernizarea procesului de executare silită. ANAF dezvoltă o platformă de licitații online pentru a facilita achiziția de bunuri sechestrate, precum mașini, terenuri și case. 

Digitizarea acestor licitații va permite atât persoanelor fizice, cât și firmelor private să participe mai ușor la acest tip de vânzarea a bunurilor confiscate de ANAF. Valoarea estimată a contractului pentru crearea platformei IT depășește 2,5 milioane de euro, marcând un pas important în eficientizarea și transparentizarea procedurilor de executare silită.

Dezvoltarea sistemului informatic integrat pentru licitații online face parte din obiectivele de investiții ale Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și este programată să fie finalizată în următoarele 17 luni. 

Până când noul sistem va fi disponibil, ANAF va continua să utilizeze metodele tradiționale de vânzare a bunurilor confiscate. În București și alte orașe din țară, fiscul dispune de magazine specializate unde sunt vândute bunuri confiscate de inspectori fiscali, vameși sau de Poliția de Frontieră.

Noul sistem IT integrat va include, pe lângă platforma de licitații online, o aplicație de case-management și evidență a bunurilor intrate în proprietatea privată a statului.

Ce vinde ANAF la licitație

Pe data 11 iunie, ANAF va organiza o licitație pentru un apartament cu 3 camere situat într-o zonă bună din București, achiziționat prin Programul Prima Casă. Prețul de pornire pentru acest apartament este de 62.788 euro, fiind la a doua licitație. Un alt apartament din sectorul 4, cu 2 camere, are un preț de pornire de puțin peste 48.000 euro, de asemenea achiziționat tot prin Programul Prima Casă.

ANAF vinde pe lângă apartamente și mașini, dar și echipamente IT. La o altă licitație, se vând laptopuri pentru gaming, cu prețuri începând de la 1.426 lei, iar modele mai performante ajungând la peste 2.500 lei. Cele mai scumpe laptopuri pot costa aproape 5.000 lei la ANAF, comparativ cu prețul de peste 11.000 lei pentru produse noi.

Implementarea unui sistem IT integrat pentru licitații online va reduce birocrația, va accelera procesul de vânzare și va oferi posibilitatea de a vizualiza online poze cu produsele disponibile, facilitând astfel achizițiile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
Banca Naţională a României
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia
Copil
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik

Grupul MOL a semnat o înţelegere cu Kazmunaygas

Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...

Trenul nou a rămas în gară
Industrie. Foto: Pexels.com
Nvidia / FOTO: Freepik
LM 400 / FOTO: Flichr

Lockheed Martin lansează un nou vehicul spațial

Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...

Marcel Boloș / Foto: Inquam Photos / George Călin
Dolari / sursa foto: Freepik.com
Dumitru Nancu
Dumitru Nancu
Tineri / Foto: Freepik

CCIR a organizat Forumul de Afaceri România – Polonia

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...

foto: pexels
Tichete / Foto: DCBusiness

Tichetele scapă de impozitare și contribuții sociale

O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...

Dacia Bigster / sursa foto: Dacia.ro

Vânzările Dacia în Europa au scăzut

Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...

Exploatare minieră
Experții au analizat toate aspectele / FOTO: Freepik

pixel