Burduja: ONG-urile țin România captivă în brațele Rusiei!

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Sebastian Burduja
Sebastian Burduja
Sebastian Burduja spune că România trebuie să fie furnizor regional de securitate energetică, nu captivă intereselor ostile.

Ministrul Energiei lansează un atac dur la adresa ONG-urilor care blochează proiectele energetice majore

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a transmis un mesaj ferm privind securitatea energetică a României, susținând că aceasta „nu este negociabilă”, iar independența energetică a țării trebuie să devină realitate. Într-o serie de declarații făcute într-un interviu televizat, Burduja a subliniat că România are în derulare proiecte energetice majore, precum Neptun Deep, care ar permite dublarea producției de gaz și revitalizarea industriilor naționale.

Atac la adresa ONG-urilor de mediu

Ministrul a criticat dur activitatea unor organizații de mediu, pe care le acuză că au blocat „cu rea intenție” proiecte strategice. A oferit ca exemplu un parc solar de 1.000 MW din Arad, blocat de un ONG care a reclamat lipsa unor locuri de aterizare pentru păsări. Un alt exemplu vizează blocarea proiectului Neptun Deep de Greenpeace, care a invocat prezența unor vestigii antice pe fundul Mării Negre.

„ONG-urile nu sunt mai presus de lege. Legea spune clar că, dacă instanțele stabilesc că un proces a fost pornit cu rea intenție, cel care a acționat trebuie să suporte consecințele. România nu își poate permite astfel de blocaje”, a spus Burduja.

România, alternativă la gazul rusesc

Sebastian Burduja a reiterat ideea că România poate înlocui dependența de gaz rusesc a unor state din regiune. A declarat că a transmis acest mesaj omologului său ungar, Péter Szijjártó, în timpul unei vizite la Budapesta: „Nu ne-ar deranja ca Ungaria să nu mai depindă de ruși, ci de România.”

Ministrul a subliniat că o producție internă mai mare de energie electrică și gaze naturale ar duce la facturi mai mici pentru populație și industrie, dar și la o independență reală față de influențele externe.

Susținere pentru un mix energetic echilibrat

Burduja a susținut ideea unui mix energetic divers, care să includă și gaz, cărbune și energie nucleară, pe lângă sursele regenerabile. El a avertizat că România nu poate depinde exclusiv de energia solară și eoliană, din cauza caracterului lor intermitent.

„Energie sigură înseamnă producție constantă. Nu putem renunța complet la cărbune și gaz peste noapte. România e campioană la atragerea fondurilor din Fondul pentru Modernizare – 14 miliarde de euro – și dezvoltăm peste 10.000 MW în solar și eolian. Dar avem nevoie și de surse stabile.”

Răspuns la criticile privind lipsa dialogului cu ONG-urile

Întrebat dacă a încercat să discute cu ONG-urile, ministrul a precizat că a participat recent la o dezbatere publică organizată de o asociație studențească, unde reprezentanții ONG-urilor au fost prezenți. „Am câștigat dezbaterea cu 60% din voturi, după ce am prezentat argumentele. Oamenii au înțeles că securitatea energetică este prioritatea numărul unu, urmată de competitivitate și apoi de tranziția verde.”

România, jucător regional strategic

Burduja a concluzionat că România trebuie să devină un furnizor regional de securitate energetică, nu o țară captivă intereselor ostile sau blocajelor birocratice. În contextul în care livrările de gaz rusesc către UE au crescut cu 18% în 2024 față de anul anterior, ministrul a avertizat asupra pericolului continuării dependenței de Rusia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ilie Bolojan în Parlament / Foto: George Călin / Inquam Photos

Moţiunea de cenzură, respinsă de Parlament

Prima moţiune de cenzură cu care s-a confruntat Guvernul...

ANRE
Curs valutar BNR
Nicușor Dan

Nicușor Dan: Fără creșterea TVA, o afirmație corectă!

Creșterea Taxei pe Valoare Adăugată (TVA) are...

La benzinărie / FOTO: Freepik
ROBOR scade, o veste bună
Guvenul vrea mai mulți bani

Se taie scutirile! Guvernul bagă la plată copiii și bolnavii

Guvernul pregătește eliminarea unor scutiri și deduceri...

Criză de apă în Marea Britanie / Foto: Freepik
Banca Națională a României
BVB
Cresc accizele
E.ON Drive Infrastructure
Caniculă / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Judecătorii Curții Constituționale / Foto: Arhivă
Bitcoin

Prețul Bitcoin la maxim istoric: 121.200 USD în Singapore

Bitcoin a depășit luni, pentru prima dată, pragul de...

Elma Saiz, ministrul Incluziunii, Securităţii Sociale şi Migraţiei
Canicula și instabilitatea atmosferică ne dau de furcă
Beijing
Ursula van der Leyen și Donald Trump / Foto: Casa Albă

UE vrea soluții negociate în relația comercială cu SUA

Bruxelles-ul prelungește suspendarea contramăsurilor...

Bursa de la București
Parlamentul European din Bruxelles
Foto: Pexels.com
Elon Musk / Foto: Casa Albă / Flickr
Steagul Bulgariei
Bani. Freepik.com
Parlamentul de la Budapesta

pixel