Bursa de la Bucureşti a câştigat 1,1 miliarde de lei la capitalizare, în această săptămână
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Bursa de la Bucureşti a câştigat 1,1 miliarde de lei la capitalizare, în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat 1,1 miliarde de lei la capitalizare, în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat 1,125 miliarde de lei la capitalizare, 0,63%, în această săptămână, iar valoarea tranzacţiilor cu acţiuni a crescut cu 7,32%, în comparaţie cu săptămâna anterioară.

Potrivit datelor publicate de BVB, consultate de Agerpres, capitalizarea bursieră a ajuns la 178,435 miliarde de lei, în perioada 24 - 28 octombrie 2022, de la 177,309 miliarde de lei în săptămâna 17 - 21 octombrie 2022.

Tranzacţiile cu acţiuni au generat un rulaj de 72,694 milioane de lei, în creştere faţă de 67,735 milioane de lei, în săptămâna anterioară.

Cea mai bună zi de tranzacţionare la BVB a fost luni, 24 octombrie, când s-a înregistrat un rulaj de 17,202 milioane de lei, iar cea mai slabă zi, joi, 27 octombrie, cu o valoare a tranzacţiilor de 12,625 milioane de lei.

Indicele principal al Bursei de Valori Bucureşti - BET - a închis săptămâna la 10.835,92 de puncte.

Acţiunile OMV Petrom au fost cele mai lichide titluri pe segmentul principal al BVB, generând tranzacţii de 14,432 milioane de lei şi o creştere a preţului cu 5,12%.

În topul tranzacţiilor se mai află titlurile Băncii Transilvania, cu schimburi de 12,518 milioane lei (1,73%) şi acţiunile Fondului Proprietatea, cu tranzacţii de 11,638 milioane de lei (-2,99%).

Cele mai importante creşteri ale cotaţiilor au fost înregistrate de acţiunile Rompetrol Well Services (+21,57%), Aerostar (+14,84%) şi Societatea de Construcţii Napoca (+14%).

La polul opus, scăderi importante au fost consemnate de acţiunile Carbochim, cu un declin de 10,71%, urmate de cele ale UCM Reşiţa (-10,37%) şi ale Comcm Constanţa (-7,87%).

Germania respinge cererea pentru noi împrumuturi comune în UE destinate contracarării crizei energetice

Ministrul german al Finanţelor, Christian Lindner a respins ideea unor noi împrumuturi comune la nivelul Uniunii Europene, ca o modalitate pentru a răspunde la criza energetică prin care trece blocul comunitar, apreciind că este mai ieftin pentru statele membre individuale să se împrumute singure, având în vedere dobânzile mari la care se împrumută Comisia Europeană.

"Avantajul financiar pe care mizau odată Comisia şi multe state membre, în vederea unor datorii comune europene, spre deosebire de emiterea de datorii pe baze naţionale, nu mai există", a declarat Christian Lindner într-un interviu pentru Financial Times.

Opoziţia exprimată de Christian Lindner faţă de ideea unor noi împrumuturi comune va alimenta tensiunile cu acele state membre care consideră că Germania a făcut mult prea puţin pentru un răspuns comun la o criză energetică ce ameninţă să arunce economia zonei euro în recesiune.

Oficialii de la Berlin sunt deja criticaţi pentru decizia lor de a lansa un program unilateral în valoare de 200 de miliarde de euro pentru a reduce povara costurilor mari la energie pentru gospodăriile şi firmele din Germania. În plus, la începutul lunii, cancelarul german, Olaf Scholz a acceptat cu reticenţă ideea unei plafonări a preţului gazelor în UE, chir dacă aceasta va include numeroase excepţii şi condiţii preliminare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel