Recesiunea bate la uşa României
Riscul de recesiune a crescut semnificativ şi este posibil să avem o...
Investitorii au fost, pentru scurt timp, încurajați de zvonuri privind o posibilă amânare temporară a tarifelor, însă acestea s-au dovedit a fi false, ceea ce a agravat și mai mult declinul pieței.
Planurile administrației Trump de a impune tarife generalizate asupra tuturor importurilor, dar și taxe suplimentare pentru principalii parteneri comerciali ai SUA, au zdruncinat puternic încrederea investitorilor.
Indicele S&P 500 a coborât cu 20% față de maximul istoric atins în februarie, ceea ce ar putea confirma intrarea acestuia într-o piață de tip „bear market”. La rândul său, Dow Jones este în scădere cu aproape 17% față de recordul atins în decembrie.
Un scurt puseu de optimism s-a instalat luni dimineață, după un raport care sugera că Trump ar lua în calcul o pauză de 90 de zile în aplicarea tarifelor. Însă Casa Albă a dezmințit rapid informația, iar piețele au revenit în teritoriu negativ.
„Situația e atât de volatilă încât simpla apariție a unui zvon poate muta bursele cu sute de puncte. Asta arată cât de gravă e incertitudinea actuală”, a spus Robert Pavlik, manager de portofoliu la Dakota Wealth.
La ora 11:18 (ora SUA), Dow Jones Industrial Average scădea cu 854,89 puncte (-2,23%), la 37.459,97 de puncte, S&P 500 pierdea 85,02 puncte (-1,68%), până la 4.989,06, iar Nasdaq Composite se prăbușea cu 218,06 puncte (-1,40%), la 15.369,73.
Anunțul de săptămâna trecută privind introducerea de tarife masive a declanșat măsuri de retorsiune din partea Chinei, alimentând temerile privind o frânare a creșterii economice și presiuni inflaționiste. În doar două ședințe, indicele S&P 500 a pierdut 10,5%, echivalentul a aproape 5 trilioane de dolari în capitalizare bursieră – cea mai severă corecție de la criza pandemică din martie 2020.
Trump a declarat duminică seară că investitorii trebuie „să suporte consecințele” și că nu va negocia cu China până când deficitul comercial al SUA nu va fi „corectat”.
Indicele Nasdaq, dominat de companiile tech, a intrat oficial în teritoriu de „bear market”, iar Dow Jones a pierdut peste 10% față de maximul istoric.
Pe New York Stock Exchange, acțiunile în scădere le-au depășit pe cele în creștere într-un raport de aproape 6 la 1, iar pe Nasdaq raportul a fost de 3,5 la 1. S&P 500 nu a înregistrat niciun nou maxim anual, dar a bifat 167 de noi minime, în timp ce Nasdaq a notat doar 6 noi maxime și nu mai puțin de 936 de minime.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Riscul de recesiune a crescut semnificativ şi este posibil să avem o...
Ministrul Fondurilor Europene,...
Turbulențele de pe piețele...
UE cere calm în fața tarifelor...
Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a...
Românii pot investi începând de luni, 7 aprilie, în...
Investitorii s-au refugiat...
DC Media Group, trust media din care fac parte DC News,...
Piața gazelor naturale din...
Noutăţi fiscale publicate luni,...
Banca Națională a României a anunțat cursul leului...
ANAF introduce o nouă obligație declarativă pentru...
Un mesaj fără precedent din partea uneia dintre cele mai...
Urmează o ieftinire substanțială a carburanților? Logic,...
Europa trebuie să se adapteze...
Bursa de Valori București...
Miliardarul și administratorul de fonduri Bill Ackman,...
Războiul comercial inițiat de...
O astfel de scădere nu s-a mai...
Principalele burse europene au...