Brânză, chefir și vodcă din zer: cum își sabotează România propria industrie a laptelui
Președintele Asociației...
"Piaţa de capital din Romania a încheiat anul trecut în teritoriu negativ după ce indicele BET a scăzut cu 4,77%, punând astfel capăt unui şir de şase ani consecutivi de creştere susţinută. Indicele BET-TR, care include şi dividendele, a reuşit totuşi să rămână pozitiv, cu un plus de 4,3%, ceea ce - având în vedere condiţiile de piaţă la finalul anului 2018 - poate fi considerată o performanţă notabilă", a declarat Lucian Anghel, preşedintele Consiliului de Administraţie al BVB.
Trendul puternic descrescător a fost declanşat pe 19 decembrie 2018, când au apărut informaţii referitoare la taxarea suplimentară pe sectoarele bancar, energie şi telecomunicaţii, şi modificarea Pilonului II, moment în care indicele de referinţă BET a scăzut cu 11,21%, ştergând într-o singura zi toată creşterea înregistrată până atunci în tot anul 2018 de piaţa de capital locală.
La finalul anului trecut, doar cei doi indici de tip total return, care includ şi dividendele, au reuşit să se menţină în teritoriu pozitiv. Indicele BET-TR, care include şi dividendele acordate de companiile din BET, a înregistrat cel mai mare avans.
Citește și: Săptămâna neagră a Bursei București. Care sunt companiile cele mai afectate
"Investitorii au nevoie de predictibilitate legislativă pentru a evalua corect oportunităţile oferite de piaţa de capital, mediul în care activează companii româneşti ce reprezintă valoric aproximativ 10% din Produsul Intern Brut al României. Tocmai de aceea investitorii urmăresc cu deosebită atenţie acţiunile decidenţilor politici ce influenţează mediul economic şi evoluţia companiilor listate", a afirmat Adrian Tănase, CEO al BVB.
Valoarea medie zilnică a tranzacţiilor cu acţiuni a crescut anul trecut cu 5,4% în echivalent lei şi a depăşit 45 de milioane de lei (circa 10 milioane euro) pe parcursul anului 2018, timp în care valoarea totală de tranzacţionare cu toate tipurile de instrumente financiare a crescut cu 1,8% şi a ajuns la aproape 14 miliarde de lei (circa 3 miliarde de euro).
Capitalizarea bursieră a companiilor româneşti a fost de 18 miliarde de euro la finalul anului trecut, în timp ce capitalizarea tuturor companiilor listate pe piaţa reglementată a BVB a fost de 30 de miliarde de euro în ultima şedinţă de tranzacţionare a anului 2018.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Președintele Asociației...
Bursa de Valori de la București...
Plenul Senatului a dezbătut...
Ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității...
Acest avertisment vine în...
Perspectiva unei avalanșe de...
Banca Națională a României a anunțat cursul monedei...
Un început de an dificil pentru...
Analiștii HSBC identifică mai multe scenarii în care...
Cele trei state reprezintă 20%...
Polonia se pregătește să încheie un acord cu Statele...
România își acoperă integral...
Valoarea tichetelor de masă...
Autoritățile italiene...
Consilierul prezidențial Cosmin...
Guvernul reduce impozitul pe construcții la 0,5% pentru...
Guvernul intervine în regimul...
Guvernul introduce un nou...
Dorin Cojocaru vine, luni, în...
În luna februarie 2025, s-au...
Rusia și SUA au început...
Roșiile românești au revenit în...
România redeschide cea mai mare...
Cotaţia aurului a atins un nivel record.
Președintele Donald Trump a...
Tehnologia bateriilor se pregătește de un salt major,...