BVB a închis în creştere şedinţa de marţi. Acţiunile OMV Petrom, cele mai trazacţionate
Autor: DCBusiness Team | 07 feb 2023, 19:57
Bursa de la Bucureşti
Bursa de la Bucureşti
Bursa de la Bucureşti a închis în creştere şedinţa de marţi.

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis în creştere şedinţa de marţi, iar valoarea tranzacţiilor a depăşit 35,283 milioane de lei (7,197 milioane euro).

Indicele principal BET s-a apreciat cu 0,44%, până la 12.339,29 puncte, iar BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la Bursă, a consemnat un avans de 0,41%.

Totodată, indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a încheiat pe plus cu 0,42%, în timp ce indicele SIF-urilor, BET-FI, a stagnat.

Indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a înregistrat o creştere cu 0,43%, iar BET-NG, care măsoară evoluţia celor zece companii energetice şi de utilităţi, s-a apreciat cu 0,27%.

Indicele BET AeRO, care include 20 de companii reprezentative de pe piaţa AeRO, a închis pe plus cu 0,28%.

Pe Piaţa Reglementată, cele mai tranzacţionate au fost acţiunile OMV Petrom, cu 10,984 milioane de lei, urmate de titlurile Purcari Wineries Public Company Limited, care au generat schimburi în valoare de 3,237 milioane de lei, şi de cele ale Fondului Proprietatea - 2,526 milioane de lei.

Cele mai bune evoluţii au fost înregistrate de acţiunile SIF Hoteluri (+6,38%), Compa (+2,91%) şi Turbomecanica (+2,45%).

Pe de altă parte, cele mai importante scăderi au fost consemnate de acţiunile COMCM Constanţa (-5%), Romcab (-3,56%) şi Zentiva (-1,50%). 

 

Citeşte şi: Petrol și gaze naturale. Prețurile scad pe piețele mondiale

 

Prețul petrolului brut este în scădere, tras în jos de un raport privind locurile de muncă, determinându-i pe investitori să întrevadă o tendință de diminuare a riscurilor. S-au ieftinit și gazele naturale pe fondul unei cereri sub așteptări. 

Prețul petrolului brut a scăzut la sfârșitul săptămânii în urma unui raport solid privind ocuparea locurile de muncă, care a declanșat o tendință de reducere a riscului, exacerbat de creșterea stocurilor și de cererea mai slabă decât se aștepta în China, a comentat luni, banca australiană ANZ.

Petrolul Brent s-a stabilit la 80,01 dolari/baril și West Texas Intermediate la 73,28 dolari/baril la ultima tranzacționare pe platformele electronice. Cifrele record ale șomajului au redus perspectivele unor creșteri mai puțin agresive ale ratelor, a precizat banca.

Traderii chinezi au stat departe de piețe, iar în SUA s-a înregistrat o cerere slabă, a precizat ANZ Bank. Între timp, duminică au intrat în vigoare sancțiunile europene asupra produselor petroliere rusești, precum și o plafonare a prețului motorinei rusești la 100 de dolari pe baril.

Piața se așteaptă ca țările din afara UE să își majoreze importurile de țiței rafinat din Rusia, ceea ce înseamnă puține perturbări ale ofertei globale, a declarat ANZ Bank. Producția controlată de către Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol ar trebui să mențină piața pe linia de plutire.

Între timp, prețul gazelor naturale în Europa scade din cauza cererii slabe și a stocurilor mari, se arată în același comunicat al ANZ Bank

Prețul gazelor naturale din Europa a scăzut din cauza cererii slabe și a stocurilor ridicate, dar oficialii rămân atenți, conștienți fiind că neplăcerile generate de criza energetică nu s-a încheiat.

Potrivit autorității germane de reglementare în domeniul energiei, BNetzA, consumatorii au redus consumul de gaze cu doar 8,6% față de media 2018-2021 în ianuarie, față de ținta guvernamentală de 20%, a precizat banca.

Prețurile la gazele naturale lichefiate din Asia de Nord au scăzut, de asemenea, deoarece cererea chineză rămâne slabă în ciuda redeschiderii, a declarat ANZ Bank. Se crede că stocurile abundente ale Chinei împiedică achizițiile țării pe piața spot de GNL pe termen scurt.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Apple a lansat serviciu ”cumpără acum pătești mai târziu”

Apple a lansat marți serviciul său "cumpără acum,...

Tesla și General Motors, suspectate de muncă forțată

Senatul american face presiuni asupra producătorilor de...

Portugalia elimină TVA pentru produsele alimentare de bază

Confruntat cu creșterea prețurilor, guvernul portughez a...

Prețul carburanţilor în România - 28 martie 2023

Prețul benzinei și al motorinei în România, 28 martie...

Crossuri externe