Câți bani intră lunar într-o gospodărie din România
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Cei mai mulți bani sunt cheltuiți pe mâncare
Cei mai mulți bani sunt cheltuiți pe mâncare
Veniturile totale medii lunare ale unei gospodării au fost de 4.454 lei în al treilea trimestru din 2018, iar cheltuielile totale au fost în medie de 3.891 lei lunar/gospodărie, reprezentând 87,4% din nivelul veniturilor totale, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS). 

În interiorul fiecărei gospodării, venitul total mediu lunar a fost de 1.713 lei pe persoană, iar cheltuiala medie totală s-a ridicat la 1.497 lei/persoană. 

Salariile şi celelalte venituri asociate lor au format cea mai importantă sursă de venituri (67,0% din veniturile totale ale gospodăriilor). În consecință, veniturile băneşti au fost, în medie, de 4.090 lei lunar pe gospodărie (1.573 lei pe persoană), iar veniturile în natură de 364 lei lunar pe gospodărie (140 lei pe persoană). 

Veniturile unei gospodării în România sunt completate de veniturile din prestaţii sociale (18,0%), veniturile din agricultură (2,2%), veniturile din activităţi neagricole independente (2,5%), cele din proprietate şi vânzarea de active din patrimoniul gospodăriei (1,1%), precum şi veniturile în natură (8,2%), în principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (6,8%). 

Citește și:

Două milioane de români, loviţi de o decizie a Olguţei Vasilescu

Structura și nivelul veniturilor cunoaște variații destul de mari între mediul rural și cel urban. În continuare, produsele alimentare reprezintă ponderea cea mai mare a cheltuielilor într-o gospodărie, în medie de 31,8% în trimestrul 3 al anului trecut. La polul opus sunt cheltuielile pentru investiţii, destinate cumpărării sau construcţiei de locuinţe, cumpărării de terenuri şi a echipamentului necesar producţiei gospodăriei, cumpărării de acţiuni etc, cu numai 0,6%.

INS precizează că veniturile totale cuprind ansamblul încasărilor băneşti provenite din diferite surse de provenienţă pentru care nu există obligaţia de restituire şi veniturile în natură (evaluate în lei). Cheltuielile totale cuprind ansamblul cheltuielilor băneşti, indiferent de destinaţie şi contravaloarea consumului din resursele proprii ale gospodăriilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Întâlnire crucială între Ursula von der Leyen și Xi Jinping

Întâlnirea crucială între preşedinta Comisiei Europene,...

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.


pixel