Câți elevi și studenți s-au înscris în anul școlar 2018-2019

Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
Proiectul prevederii legislative va facilita studenților accesul pe piața muncii
Proiectul prevederii legislative va facilita studenților accesul pe piața muncii
Populaţia şcolară din sistemul naţional de educaţie a ajuns, în anul şcolar/universitar 2018 - 2019, la 3,547 milioane de elevi şi studenţi, în scădere cu 31.300, comparativ cu anul precedent, iar numărul absolvenţilor s-a situat la 501.800, în creştere cu 0,8% la nivel comparativ, arată datele Institutului Naţional de Statistic (INS), publicate marţi. 

Potrivit statisticii, în anul şcolar/universitar 2018 - 2019, aproape jumătate din populaţia şcolară s-a regăsit în învăţământul primar şi gimnazial (46,6%), în timp ce aproximativ o treime în învăţământul liceal şi cel antepreşcolar şi preşcolar (17,8% şi, respectiv 15,4%). 

Din totalul populaţiei şcolare cuprinsă în sistemul de educaţie, 50% au fost elevi şi studenţi de sex masculin, iar 72% au studiat în mediul urban. 

La nivel comparativ cu anul şcolar/universitar anterior, învăţământul antepreşcolar şi preşcolar, învăţământul postliceal şi învăţământul profesional sunt nivelurile care au înregistrat creşteri ale populaţiei şcolare (+5.400 de copii, +500 elevi, respectiv +200 elevi). De asemenea, în învăţământul profesional au fost înscrişi 90.500 de elevi, acesta rămânând în continuare nivelul educaţional cel mai puţin reprezentat în totalul populaţiei şcolare (2,5%), urmat de învăţământul postliceal şi de maiştri, cu 92.400 elevi (2,6% din totalul populaţiei şcolare). 

Totodată, învăţământul primar şi gimnazial, precum şi cel liceal, au cunoscut cele mai accentuate diminuări ale numărului de elevi înscrişi în anul şcolar 2018-2019 faţă de cel anterior (-24.300, respectiv -8.000). 

Beneficiile companiilor care angajează elevi sau studenți

Conform datelor statistice, unităţile de învăţământ care au funcţionat în anul şcolar/universitar 2018-2019 au aparţinut, în principal, nivelurilor de educaţie primar şi gimnazial (57%), liceal (21,1%), respectiv antepreşcolar şi preşcolar (17,1%). În cea mai mare parte (95,1%), populaţia şcolară a fost cuprinsă în unităţile şcolare publice, iar numai 4,9% în unităţi şcolare private. 

Pe niveluri educaţionale, cele mai reduse ponderi ale elevilor/studenţilor înscrişi în unităţile din învăţământul public s-au regăsit în învăţământul superior (87,7%), respectiv postliceal (53,9%). 

În acelaşi timp, gradul de cuprindere în învăţământ al elevilor din grupa de vârsta 6-10 ani a înregistrat cel mai ridicat nivel (89,1%), comparativ cu cel al celorlalte grupe de vârstă. 

Pe segmentul universitar 2018-2019, au fost înscrişi în învăţământul superior 533.700 de studenţi, din care 54,5% au fost studente. Cele mai atractive specializări (conform clasificării ISCED-F) din învăţământul superior au fost cele de afaceri, administraţie şi drept (24% din totalul studenţilor), respectiv de inginerie, prelucrare şi construcţii (20,9% din totalul studenţilor). 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Foto: Freepik.com
JP Morgan / Foto: Ben Sutherland / Flickr
Colaj foto
Știrile dimineții
ANRE

ATENȚIE! ANRE anunță: acest site NU este al nostru!

ANRE avertizează: platforma chestionare-anre.ro nu are...

Renata Kellnerova / Foto: Farcebook
Navă transportoare de gaz natural lichefiat / FOTO: Wikipedia
Sebastian Burduja
ROBOR scade, o veste bună
Tutun încălzit
Friedrich Merz
Euro și lei / Foto: Oana Pavelescu
Păpușă Barbie
Bursa
Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR
Warren Buffett / FOTO: Facebook

Nu, Warren Buffett nu părăsește Berkshire Hathaway

Anunțul privind „retragerea” legendarului investitor...

La bancă

Creditele devin mai scumpe: Veste proastă de la BNR

Deși încă sub nivelul înregistrat la începutul anului...

Discuții / FOTO: Freepik
Miliardarul american Bill Ackman
Foto: Shutterstock

Rolul pazei perimetrale în complexele rezidențiale 

Ai lăsat geamul de la parter deschis? Știi cine a intrat...

Friedrich Merz
Cătălin Predoiu / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Metale rare / FOTO: Wikipedia
Medicamente / FOTO: Freepik

Trump atacă industria farmaceutică. Primele reacții negative

Decret prezidențial pentru relansarea producției interne.

Industria petrolieră

Materii prime: De ce trage OPEC+ prețurile în jos?

Pentru a doua lună consecutiv, OPEC+ a decis să...

OpenAI / sursa foto: Wikimedia Commons / Jernej Furman
Ministerul Finanțelor

pixel