"Situaţia de pe piaţa gazelor este una tensionată şi, din păcate, nu putem exclude o nouă înrăutăţire a situaţiei", a declarat ministrul german al Economiei, Robert Habeck, într-un comunicat de presă.
Conform noilor amendamente la Legea securităţii energetice, Guvernul va dispune de instrumente suplimentare pentru a ajuta companiile de utilităţi, dacă acestea se confruntă cu dificultăţi ca urmare a creşterii preţurilor la energie, pe măsură ce scad importurile de gaze naturale ruseşti. Legislaţia va permite statului să ofere pachete de susţinere, inclusiv să preia participaţii la companiile energetice.
Ministerul german al Economiei a precizat că, potrivit legislaţiei, Guvernul poate lua măsuri pentru a stabiliza companiile energetice care se confruntă cu dificultăţi de ordin financiar şi, în consecinţă, să evite efectele în cascadă pe piaţa energetică, o situaţie care ar afecta consumatorii.
De asemenea, Cabinetul de la Berlin a introdus un mecanism alternativ de împărţire, în mod egal între toţi consumatorii, a costurilor generate de creşterea preţurilor la gaze. Acest mecanism nu exclude posiblitatea declanşării unei clauze generale de ajustare a preţurilor, în situaţia în care există o "perturbare semnificativă" la importurile de gaze.
"Ambele instrumente sunt supuse unor condiţii stricte şi în prezent nu se preconizează activarea lor", a subliniat Ministerul german al Economiei, adăugând că opţiunile de stabilizare a companiilor energetice vor avea prioritate în raport cu cele două mecanisme de ajustare a preţurilor.
Propunerea legislativă aprobată marţi de Cabinetul de la Berlin are nevoie să fie aprobată vineri şi de cele două Camere ale Parlamentului german.
După mai multe decenii în care au liberalizat piaţa energetică, guvernele din Europa încep să intervină pentru a susţine companiile de utilităţi care se luptă cu preţuri record şi, în acelaşi timp, să protejeze consumatorii de creşterea costurilor la utilităţi. Mai mulţi furnizori europeni de energie au dat faliment în ultimul an, în condiţiile în care aveau încheiate contracte pe termen lung cu clienţii şi nu au putut transfera rapid pe seama lor creşterea preţurilor.
În încercarea de a-i proteja pe consumatori de creşterea facturilor la energie, guvernele s-au îndreptat de asemenea spre taxele pe profiturile excesive ale companiilor de petrol şi gaze, subvenţii şi reduceri de preţuri.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Deficitul bugetar al României...
Gigantul rus Gazprom caută să majoreze preţurile...
Dropshipping-ul câștigă tot mai...
Prețurile petrolului au fost...
BNR a publicat cursul valutar...
OpenAI se confruntă cu probleme tehnice, aplicația...
Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,96% pe an.
Indicatorul de Încredere...
Sindicatul inginerilor de la...
Un studiu publicat de Banca...
În această dimineață vă aducem o selecție cu cele mai...
Guvernul României urmează să...
Agenția Națională pentru...
Ministerul Dezvoltării,...
Larry Fink, CEO al companiei de...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.