Cabinetul Scholz: Un scriitor, o săritoare la trambulină și un amator de tehnologie
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Criticii sunt nemulțumiți că poziții cheie sunt încredințate unor personaje neexperimentate
Criticii sunt nemulțumiți că poziții cheie sunt încredințate unor personaje neexperimentate
Olaf Scholz a obținut o alianță de guvernare și se pregătește să depună jurământul ca succesor al Angelei Merkel în funcția de cancelar german la începutul lunii decembrie.

Coaliția sa tripartită, formată din social-democrați, favorabili muncitorilor, Verzii și Partidul Liberal Democrat, pro-business, pune politicieni neexperimentați în funcții de decizie.

Deși componența finală nu va fi anunțată decât mai târziu, iată câțiva dintre jucătorii cheie care ar putea face parte din cabinetul lui Scholz:

Christian Lindner

Ministru de finanțe

Președintele PLD, în vârstă de 42 de ani, a făcut campanie pentru reducerea poverii asupra mediului de afaceri și eliminarea unor cheltuieli precum subvențiile pentru mașinile electrice. În 2000 - în același an în care a fost ales în parlamentul landului Renania de Nord-Westfalia - a cofondat Moomax GmbH, o companie care comercializa avatare pe internet.

După ce a obținut finanțare cu capital de risc, compania s-a prăbușit odată cu explozia bulei dot-com. În prezent, el descrie această experiență ca fiind una de învățare și o folosește pentru a promova ideea că Germania trebuie să încurajeze oamenii să își asume riscuri.

Lindner va fi o figură puternică, având în mână cheia de la bursa Germaniei, iar jurământul său de a apăra prudența fiscală ar putea intra în conflict cu Verzii și SPD, care fac presiuni pentru investiții în protecția climei și în locuințe sociale.

Coaliția ”semafor” s-a înțeles. Germania, angajamente extrem de ambițioase pe mediu

Robert Habeck

Ministru al economiei, climei și energiei

Copreședintele Verzilor, în vârstă de 52 de ani, a avut un rol esențial în ascensiunea partidului. El provine din nordul îndepărtat al Germaniei, unde, spune el, "orizonturile sunt largi și oamenii sunt cu picioarele pe pământ". Angajamentul său politic a început în 2002, când a militat pentru mai multe piste de biciclete locale. A scris cărți pentru copii și romane împreună cu un colaborator. Anterior, a fost ministru al mediului pentru landul Schleswig-Holstein.

În calitate de așa-numit super-ministru, Habeck va deveni una dintre cele mai influente figuri din guvernul german. Cu supravegherea unor domenii politice cheie, ar putea încerca să se poziționeze pentru o candidatură ulterioară la funcția de cancelar. 

Annalena Baerbock

Ministru de Externe

Verzii și-au ales co-liderul ca și candidat la funcția de cancelar și, pentru o vreme, se părea că Annalena Baerbov, în vârstă de 40 de ani, ar putea avea o șansă de o succeda pe Merkel. Dar campania ei s-a clătinat în urma unei serii de pași greșiți și a unei acuzații de plagiat.

Fostă săritoare de performanță la trambulină, ea a ajutat la revigorarea Verzilor - pe locul șase în alegerile din 2017 - apelând la alegătorii din mediul urban cu o abordare pragmatică a luptei împotriva schimbărilor climatice. Ea a studiat dreptul internațional la London School of Economics și științe politice și drept public la Hamburg.

În calitate de prima femeie diplomat de rang înalt din Germania, se așteaptă ca Baerbock să adopte o poziție mai fermă pe scena mondială, să impună o linie mai dură față de China și Rusia și să plaseze protecția climei în centrul politicii externe a țării.

Wolfgang Schmidt

Șef de cabinet al Cancelarului

Schmidt, care probabil va prelua rolul de șef de cabinet al lui Scholz, a fost mâna dreaptă a candidatului SPD în urmă cu două decenii, când viitorul cancelar a fost secretar general al partidului sub conducerea lui Gerhard Schroeder.

Schmidt și-a urmat prietenul și mentorul la Hamburg și s-a întors la Berlin ca ministru adjunct la finanțe. În vârstă de 51 de ani a făcut o declarație de loialitatea, susținându-l pe Scholz atunci când ministrul de finanțe a fost sub presiune pentru scandalul Wirecard AG și a unei razii la minister în timpul campaniei electorale.

Schmidt va juca un rol cheie în menținerea coaliției tripartite pe drumul cel bun și în stingerea conflictelor într-una dintre cele mai dificile funcții din cabinet.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Preţul cafelei nu va scădea prea curând. Care sunt motivele

Veşti proaste pentru iubitorii cafelei.

Valoarea acordului Aramco - FIFA, pusă la secret

FIFA a anunţat acordul global cu Aramco.

Programul magazinelor Carrefour de 1 Mai şi Paşte 2024

Programul magazinelor Carrefour în perioada...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel