Câciu a găsit vinovatul pentru dobânzile mari la care România se împumută: ”La ei e și mai rău”

Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Adrian Câciu / Foto: gov.ro
Adrian Câciu / Foto: gov.ro
Ministrul Finanțelor Adrian Câciu a fost invitat la Senat la Ora Guvernului pentru a explica situația în care se află România, de ce ne împrumutăm la dobânzi atât de mari și să spună care au fost măsurile luate pentru a combate inflația.

Ministrul Adrian Câciu și-a intrat bine în pielea de politician. Nu a mai rămas aproape nicio urmă de economist critic, acum când a trebuit să explice în fața Senatului și a națiunii de ce ne aflăm în situația actuală cât și ce măsuri au fost luate la ministerul pe care îl conduce pentru a combate criza economică ce se prăvale peste România.

Ministrul a explicat că: ”Referitor la costurile de finanțare a datoriei publice și la dobânzile la care se împrumută România în prezent, acestea sunt de circa 6,7 %, similar sau sub Ungaria care are 6,8 la sută sau similar, sau apropiat de Polonia care are 6,4 la sută față de momentele trecute, din lunile trecute. Au existat o serie de creșteri pe rata de dobândă de politică monetară la statele din regiune ceea ce a determinat ca prognozele statelor vecine să fie la un nivel foarte înalt”.

Câciu: România se împrumută de 10 ani la cele mai mari dobânzi din Europa

Oficialul a mai spus că: ”Cât timp vom avea inflație, vom avea dobânzi foarte ridicate. România nu este pentru prima oară când este în topul dobânzilor în Europa. Cred că sunt zece ani de zile de când România se împrumută foarte scump, dar acest lucru vine din context structural”. În această afirmație a politicianului Câciu putem observa virarea la 180 de grade a acestuia de la discursul economistului de dreapta la cel al politicianului care o scaldă și găsește explicații prin devierea de la subiect și neangajându-se în a pune pe masă măsurile avute în vedere sau pe cele pe care Ministerul de Finanțe le-ar fi luat și dacă le-a luat.

Aducerea ratingului într-o zonă de favorabilitate, de creștere a ratingului de țară, este nevoie de foarte multă reforma structurală în România și mai ales de reformă economică iar politica guvernamentală se duce către această zonă, așa cum am spus, reconversia de la economia de consum către economia de producție. Trebuie valoare adăugată, trebuie cât mai puțină vulnerabilitate în capital și trebuie mai multă forță de muncă calificată. În acel context vom ajunge să avem, dacă vreți, argumentele pentru ca ratingurile de țară să fie la un nivel mult mai sus”, a explicat evidența Adrian Câciu.

Ministrul a mai explicat și că: ”Măsurile pe care le ai pentru a combate importul de inflație sunt doar măsuri structurale. Să crești producția internă, să investești în procesare, în bunuri cu valoare adăugată ridicată și să reduci dependența de importuri”, a conchis oficialul.

La întrebarea legată de ce măsuri a luat Ministerul de Finanțe pentru a corija problemele actuale, Câciu a amintit de programul ”Sprijin pentru România”.

Câciu a spus că: ”Măsurile avute în vedere în pachetul "Sprijin pentru România" ne dau perspectiva menţinerii într-o zonă de creştere economică similară cu angajamentele iniţiale, a declarat, miercuri, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, subliniind că, pentru a avea o creştere ridicată în acest an, este necesară stimularea cu predilecţie a sectorului de construcţii şi a agriculturii”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

foto: pexels.com
Euro vs dolar / FOTO: Freepik

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar

Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...

Foto: pexels.com
Mașină electrică / sursa: Freepik.com
Bitcoin / Foto: Freepik
Jeff Bezos și Elon Musk
La volan, fără griji! FOTO: Freepik
Bentley

Bentley spune „nu încă”: ce ascunde strategia Beyond100+

Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik

pixel