Cade plastic din cer în SUA! Care este cauza

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
O cantitate de microparticule de plastic echivalentă cu până la 300 de milioane de sticle de apă ''plouă'' în Marele Canion
O cantitate de microparticule de plastic echivalentă cu până la 300 de milioane de sticle de apă ''plouă'' în Marele Canion
O cantitate de microparticule de plastic echivalentă cu până la 300 de milioane de sticle de apă ''plouă'' în Marele Canion, Joshua Tree National Park şi alte parcuri naţionale din Statele Unite, conform unui studiu citat de The Guardian.

În urma unei analize realizate în zone vestice, printre care parcurile naţionale Great Basin şi Craters of the Moon, cercetătorii au descoperit peste 1.000 de tone de particule de microplastic care au călătorit prin atmosferă prin intermediul ploii sau al vaporilor de apă.

Majoritatea particulelor de microplastic sunt fragmente rezultate din bucăţi mai mari de materiale plastice. Deoarece plasticul nu este biodegradabil, materialele plastice care ajung în depozitele de deşeuri sau gropile de gunoi se descompun în microparticule şi pătrund în atmosfera Pământului, în sol şi în apă.

Vila care îi alungă pe cumpărători. Ce anume îi sperie FOTO

Janice Brahney, cercetător principal şi profesor la Universitatea de Stat din Utah, numeşte acest proces ''spirala plasticului''. Unele microparticule de plastic se deplasează în sisteme naturale perioade lungi de timp. Particulele de plastic ''se depozitează, reintră în atmosferă, pot fi transportate o perioadă de timp, se depozitează şi pot fi ridicate din nou'', a explicat Brahney. ''Şi cine ştie de câte ori şi cine ştie cât de departe au călătorit?'', a adăugat ea.

Echipa condusă de Brahney a descoperit că aşa-numitele particule de microplastic umede, numite astfel după modul în care sunt transportate în condiţii atmosferice umede, cel mai probabil tulburate de o furtună şi ajunse astfel în atmosferă, provin cel mai probabil din zone urbane mari. Particulele de microplastic uscate, în schimb, imită modelele de dispersie ale prafului şi parcurg distanţe lungi, traversând adesea continentele.

Brahney a avertizat că noile constatări demonstrează nevoia urgentă de reducere a poluării cu plastic. Cu toate că efectele acestor microparticule asupra corpului uman sunt deocamdată necunoscute, oamenii de ştiinţă încep să tragă semnale de alarmă asupra particulelor de microplastic. Acestea sunt suficient de mici pentru a se depune în ţesutul pulmonar, ceea ce provoacă leziuni şi, în unele cazuri de expunere îndelungată, astm şi cancer, notează The Guardian care aminteşte un studiu realizat în 2019 potrivit căruia o persoană obişnuită care trăieşte într-un apartament din mediul urban din Danemarca inhalează aproximativ 11 particule de microplastic pe oră.

De asemenea, oamenii de ştiinţă au asociat particulele de microplastic cu fluctuaţiile proprietăţilor termice ale solului, ceea ce afectează dezvoltarea plantelor.

Potrivit lui Brahney, cercetarea sa reprezintă doar începutul conştientizării modului în care microparticulele de plastic se deplasează prin ecosisteme.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de pe Wall Street / FOTO: Freepik
Declaratia 100
Foto:Freepik.com
Strângere de mână / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com
Notificare telefon

Eset, avertizare pentru cei care au cont pe Spotify

Conturile Spotify reprezintă active digitale valoroase...

Încărcare mașină electrică / sursa foto: Freepik.com
Papa Francisc

Papa Francisc a murit

A încetat din viaţă Papa Francisc.

Foto: Freepik.com
Kristalina Georgieva / Foto: FMI / Flickr

Scădere uşoară a numărului de firme dizolvate

Numărul firmelor dizolvate, în scădere cu 8,73% în...

Foto: Freepik.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României scade, importurile cresc

Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 7, 6% în...

Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Sol

Ucraina rămâne fără gaze. Rezervele sunt pe sfârşite

Ucraina ar putea avea nevoie să importe până la 6,3...

Razboiul comercial SUA-China / Foto: Freepik
Nissan / FOTO: Unsplash
Foto: Freepik.com
Boeing 737 Max / FOTO: Unsplash
Protest masiv în New York împotriva lui Donald Trump și Elon Musk
Vânzător stradal într-o localitate din California / Foto: Dave Parker / Flickr
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Gândim alte planuri / FOTO: Freepik

Bancherii, obligați să-și pună mintea la contribuție

În noile condiții generate de războiul tarifelor,...

Bursa de la Tokyo / Foto: Dick Thomas Johnson / Flickr

Cine mai are încredere în dolar?

Indicele dolarului scade sub pragul de 100, în timp ce aliați tradiționali...

Mină de cupru

10 mega-mine care țin planeta în priză: cine dă cupru lumii?

Cererea globală de cupru explodează: investiții de peste...

Foto: Freepik.com

pixel