Noile norme, ce se vor aplica începând din 2023, vin să ofere o protecție mai bună persoanelor care folosesc trenul ca mijloc de deplasare și care întâmpină probleme din cauza unor evenimente imprevizibile, precum întârzieri sau anulări a unor curse.
Prin urmare, dacă trenul are o întârziere de peste 60 de minute, rămânii vor putea alege ”fie rambursarea integrală a costului biletului de călătorie, fie continuarea drumului, fie redirecționarea în condiții comparabile, dar fără a suporta cheltuieli suplimentare”, potrivit comunicatului emis spre publicare de Parlamentul European.
În plus, dacă operatorul de transport feroviar nu comunică opțiunile de redirecționare în cel mult 100 de minute de la ora de plecare prevăzută inițial, călătorii vor putea să-și organizeze singuri călătoria pe o rută diferită și să ceară rambursarea banilor plătiți pe noul bilet.
Citește și În curând vom prefera marfarul. Viteza trenurilor de marfă a crescut cu 42,9%
În același timp, transportatorii vor fi obligați să redirecționeze pasagerii chiar și în caz de forță majoră, astfel ei nu vor putea invoca această situație pentru a nu-și îndeplini noua obligație. În plus, dacă situația o impune, aceiași transportatori vor trebui să ofere pasagerilor afectați de întârzieri sau anulări de trenuri hrană și băuturi răcoritoare, dar și rambursarea cheltuielilor de cazare.
Noile norme nu se aplică dacă evenimentele neplăcută sunt urmare a unor condiții meteorologice extreme și dezastre naturale majore, a unor crize majore de sănătate publică sau atacuri teroriste. De precizat că grevele personalului feroviar nu sunt considerate caz de forță majoră.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Scăderile înregistrate la Bursă...
ANAF a pus în dezbatere o nouă prevedere legislativă...
Laurențiu Neculaescu,...
Preţul cafelei a urcat vineri...
Banca Națională a României a...
Franklin Templeton, renunță la...
Este oare aceasta cea mai...
Datoria administrației publice, cunoscută și ca datoria...
Date publicate de Banca Națională a României.
Guvernul ne-a promis că va...
Băncile comerciale nu au participat vineri la sesiunea...
Pe fondul incertitudinii totale...
Premierul Marcel Ciolacu a avut, vineri, la Palatul...
O anchetă preluată de Reuters...
Dumitru Nancu, directorul...
Analistul financiar Adrian...
O mișcare strategică a premierului Ungariei.
Vineri, 29 noiembrie, de la ora 12:00, Laurențiu...
Începutul zilei aduce subiecte fierbinți din economie,...
Opec+, alianța condusă de...
Mai multe țări europene au...
România se află din nou în topul prețurilor la energie...
Bursa de Valori Bucureşti a închis în scădere pe toţi...
Mediul de afaceri din România...