Calcule pentru majorarea pensiilor. Elena Cristian: Atunci vom afla exact cât vor primi, dar oricum este puțin
Autor: Dana Mihai | 16 mai, 20:58
Calcule pentru majorarea pensiilor. Elena Cristian: Atunci vom afla exact cât vor primi, dar oricum este puțin
Calcule pentru majorarea pensiilor. Elena Cristian: Atunci vom afla exact cât vor primi, dar oricum este puțin
Se fac simulări pentru majorarea pensiilor la Ministerul de Finanțe. Elena Cristian vorbește despre procentul cu care vor fi majorate pensiile.

Simulările se fac cu 5%, 8% și 10%.

"Cred că 5%. Deși, în acest moment cu resursele bugetare niciuna dintre variante nu mi se pare posibilă, dar sunt convinsă că se vor face eforturi pentru a se acorda majorarea de 10% a punctului de pensie. În acest moment situația bugetară nu stă foarte bine. Aș vrea să știu ce are domnul Câciu în buget, dar dânsul nu comunică deloc, adică nu comunică nici măcar 5% din cât comunica atunci când era analist.

Avem un deficit bugetar de 3 miliarde de euro

Pe primele trei luni știm bine că avem un deficit bugetar de 3 miliarde de euro ceea ce înseamnă un miliard de euro pe luna. Așteptăm execuția bugetară la patru luni, când înțeleg că va fi ceva mai mare deficitul pe aprilie decât în perioada precedentă, în primele trei luni ale anului, vom vedea exact ce se va întâmpla.

Plătim factura unei guvernări pe datorie

Cheltuielile au crescut destul de mult a cea mai mare creștere a fost înregistrată la cheltuielile cu dobânzile și asta înseamnă că plătim factura unei guvernări pe datorie, guvernare din ultimii ani. Cheltuielile cu dobânzile au crescut cu aproape 70% doar în primele trei luni. Repet nu ne raportăm la patru luni deși suntem în 16 mai. Așteptăm execuția la patru luni.

Adevăratele calcule se vor face abia când va veni execuția

Eu cred că adevăratele calcule se vor face abia când va veni execuția și pe aprilie, dar mai degrabă la rectificarea bugetară care înțeleg că nu va fi mai devreme de luna mai, luna iunie. Abia atunci vor face calcule și vor vedea exact ce pot da pensionarilor, dacă pot acoperi rata inflației prognozată pentru acest an de 10-12 procente sau dacă va fi mai puțin, oricum e puțin", a explicat Elena Cristian pentru RTV.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Euro coboară sub 1,02 dolari pentru prima dată din 200

Euro și-a continuat miercuri alunecarea în raport cu...

Prețul cuprului continuă să se prăbușească

Cuprul a coborât sub 7.500 de dolari pe tonă, în timp ce...

Crossuri externe