Cancan-ul Brexit reîncepe. Planul ascuns al lui Boris Johnson

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Boris Johnson se folosește din nou de nemulțumirile legate de Brexit
Boris Johnson se folosește din nou de nemulțumirile legate de Brexit
Uniunea Europeană reia procedurile de infringement împotriva Marii Britanii și va lansa două noi acțiuni în justiție după ce Londra a propus o legislație care să anuleze o parte din acordul de retragere Brexit, potrivit unui oficial UE.

Planul Marii Britanii de a renunța unilateral la un acord internațional reprezintă o încălcare a dreptului internațional, a declarat oficialul, care a refuzat să fie numit pe o temă confidențială. Eliminarea rolului Curții Europene de Justiție în reglementarea litigiilor este exclusă, a declarat miercuri oficialul.

Noile cazuri de infringement lansate de blocul comunitar se referă la neîndeplinirea de către Marea Britanie a obligațiilor care îi revin în temeiul normelor sanitare și fitosanitare ale UE, a adăugat oficialul.

Comisia Europeană a demarat în martie 2021 o procedură oficială de infringement în legătură cu punerea în aplicare a protocolului privind Irlanda de Nord, care menține această zonă pe piața unică a UE, creând în același timp o frontieră vamală cu restul Regatului Unit. Brațul executiv al UE a declarat atunci că deciziile unilaterale și încălcările dreptului internațional de către Regatul Unit înfrâng însuși scopul său și subminează încrederea dintre Bruxelles și Londra.

Premierul Boris Johnson lansează o lege privind "libertățile Brexitului"

Acțiunea în justiție privind presupusele încălcări ale protocolului a fost suspendată anul trecut pentru a oferi celor două părți spațiu de negociere. Procedurile de încălcare ar putea duce în cele din urmă la impunerea unor sancțiuni financiare Regatului Unit, dar cazurile se vor derula pe parcursul mai multor luni.

Care este de fapt scopul lui Boris Johnson

Premierul britanic Boris Johnson se îndreaptă spre o nouă luptă cu propriul său Partid Conservator în legătură cu propunerea sa legislativă publicată luni, care ar da miniștrilor puterea de a rescrie unilateral cea mai mare parte a protocolului. Noul proiect de lege va întâmpina probabil probleme în camera superioară nealeasă a Parlamentului - Camera Lorzilor - unde colegii au respins în mod repetat eforturile de a anula acordul Brexit. 

Proiectul de lege ar permite miniștrilor să introducă canale comerciale verzi și roșii, separând bunurile care doar circulă între Marea Britanie și Irlanda de Nord de cele destinate UE. De asemenea, ar lipsi CEJ de rolul său în soluționarea litigiilor legate de acordul Brexit în regiune, permițând în schimb unui grup de arbitraj independent să supravegheze aspectele juridice.

Alte opțiuni deschise UE includ suspendarea acordului comercial cu Marea Britanie, oprirea accesului privilegiat al companiilor britanice la piața unică și oprirea discuțiilor privind statutul Gibraltarului.

Mairead McGuinness, comisarul european pentru servicii financiare, a declarat miercuri, la începutul zilei, pentru Bloomberg , că demersul lui Johnson este determinat mai mult de politica internă decât de o preocupare pentru regiune.

"Cred că este vorba despre politica din Partidul Conservator", a spus McGuinness. Când a avut loc referendumul pentru ieșirea din UE, în urmă cu șase ani, "vă amintiți că s-a discutat mult despre Irlanda de Nord, despre nevoile și dificultățile sale?".

Miniștrii lui Johnson au mutat justificarea pentru rescrierea protocolului, de la concentrarea în primul rând pe întreruperea comerțului la amenințarea la adresa politicii fragile a Irlandei de Nord. Partidul Democratic Unionist s-a împotrivit regulilor pe care Johnson le-a semnat, iar acum refuză să își ia locul în guvernul de împărțire a puterii din Irlanda de Nord până când protocolul nu va fi eliminat. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE
Donald Trump
Prețuri. Foto: Michael Burrows - Pexels
Robor urcă din nou

Vești proaste privind ROBOR

Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.


pixel