Când ar putea fi nevoiți românii să renunțe la gaz. Daniela Dărăban (ACUE): Noi, ca țară, trebuie să avem o strategie transparentă

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Centrală de apartament / FOTO: Freepik
Centrală de apartament / FOTO: Freepik
EXCLUSIV
Daniela Dărăban, director executiv al Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE) a venit în studioul DCNews unde a abordat o temă de interes pentru toți românii, viitorul încălzirii locuințelor.

În concordanță cu noile reglementări europene, care, printre altele, încearcă înlăturarea emisiilor de gaze cu efect de seră provenite din încălzirea gospodăriilor, România va trebuie, în cele din urmă, să urmeze acest model, înlocuind gazele cu combustibili verzi.

În legătură cu acest subiect, în cadrul celei mai recente emisiuni ”Totul despre bani”, Daniela Dărăban a subliniat faptul că este necesară preîntâmpinarea unor situații complicate care, în primul rând, ar fi resimțită de către consumatori.

”Avem în momentul de față, 4,5 sau un pic mai mult, undeva la 5 milioane de consumatori casnici. Eu zic că România are nevoie de o strategie foarte asumată. În primul rând (statul) trebuie să coroboreze această opțiune a consumatorului casnic pentru încălzire, cu ceea ce știm că se va implementa din 2027 sau poate 2030. Dacă un om investește într-un sistem de încălzire, tu nu poți să îi spui (ca stat) că în zece ani s-ar putea să nu îl mai folosească sau să fie obligat să treacă pe alte opțiuni. Noi, ca țară, ar trebui să avem o strategie transparentă, asumată și corectă vis a vis de opțiunile de încălzire al consumatorului casnic pentru că aceste investiții se fac, în general, din banii oamenilor.”

Directorul executiv al ACUE spune că, așa cum ar fi corect, investițiile în infrastructura de gaze trebuie să fie acoperite complet pentru a putea trece la o altă metodă de încălzire a locuințelor, ceea ce înseamnă cel puțin trei decenii de acum înainte.

”Cred că trebuie să fim un pic mai responsabili, rețelele de distribuție ale gazelor naturale au, în continuare, o perioadă de amortizare de 30 sau 35 de ani. Asta ar însemna că ceea ce investim astăzi, până la urmă vom amortiza în 30 ani. Dacă este așa, trebuie să spunem foarte clar că noi mai investim încă atât și asigurăm clienților încă o perioadă de atâția ani opțiunea de a se încălzi cu gaze naturale. Trebuie să dăm bani europeni și operatorilor de distribuție ale gazelor naturale.”

Directorul executiv al ACUE atrage atenția descurajării investițiilor în infrastructura de gaze de către UE, marcând faptul că acest lucru înseamnă facturi mai mari pentru consumatori.

”În momentul de față, operatorii de distribuție de gaze naturale au fost tăiați de la orice surse de finanțare din bani europeni în condițiile în care pe standardele europene pe care o parte l-am implementat și altele urmează să le implementăm, noi avem niște obligații de a duce aceste rețele la standarde hidrogen ready (adaptate pentru a transporta hidrogen) pentru că trebuie să introducem gazele verzi, precum biometan sau hidrogen. Lipsa banilor europeni mărește presiunea pe tariful de distribuție al clientului, pentru că neavând fonduri nerambursabile trebuie să găsești altundeva bani pe care îi recuperezi de la client”, a mai spus Daniela Dărăban.

VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Bani / Foto: DCBusiness
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com

pixel