Răspunsul nu este ușor de dat, totul depuinde de mai mulți factori. Sunt incertitudinile referitoare la noul coronavirus care provoacă boala, inclusiv dacă ne putem îmbolnăvi de mai multe ori și cât de repede ar putea să fie produs un vaccin, răspunsuri la care lucrează intens oamenii de știință.
Cum se vor termina toate acestea
Există un consens potrivit căruia pandemia se va încheia doar cu instituirea așa-numitei imunizări a cohortelor. Acest lucru se întâmplă atunci când suficientă lume dintr-o comunitate este protejată de un agent patogen pe care nu îl poate lua iar microbul moare în cele din urmă. Există două căi către acest rezultat. Unul este imunizarea. Cercetătorii ar trebui să dezvolte un vaccin care să se dovedească sigur și eficient împotriva coronavirusului, iar autoritățile sanitare ar trebui să-l inoculeze la un număr suficient de oameni. A doua cale către imunizarea populației este mai sumbră: se poate produce și după ce o mare parte a comunității a fost infectată cu un agent patogen și își dezvoltă rezistența în acest fel.
Cum supraviețuim până atunci
Pentru multe țări, strategia este de a bloca mișcarea populației pentru a încetini dramatic răspândirea, închiderea întreprinderilor și școlilor, interzicerea adunărilor și menținerea oamenilor acasă. Ideea este de a preveni o explozie uriașă de infecții care ar copleșeși sistemul medical, provocând decese excesive pe măsură ce îngrijirea este raționalizată. „Aplatizarea curbei” eșalonează cazurile pe o perioadă mai lungă de timp și ”cumpără timp” autorităților și furnizorilor de servicii medicale pentru a se mobiliza - pentru a-și dezvolta capacitatea de testare, pentru a urmări contactele celor infectați și pentru a trata bolnavii, prin extinderea facilități spitalicești, inclusiv ventilatoare și unități de terapie intensivă.
Când pot slăbi restricțiile
Publicul nu ar trebui să se aștepte ca viața să revină repede la normal. Ridicarea prea devreme a restricțiilor riscă să invite o nouă vârf. Autoritățile din China au început să redeschidă orașul Wuhan, unde a început pandemia, la două luni după ce a fost închis. Dar măsurile Chinei au fost mai stricte decât oriunde până acum în lume. Jenny Harries, oficial britanic din domeniul sănătății, a declarat că măsurile de carantionă trebuie să dureze două, trei sau, în mod ideal, până la șase luni. Annelies Wilder-Smith, profesor de boli infecțioase emergente la The London School of Hygiene & Tropical Medicine, recomandă ca restricțiile să rămână neschimbate până când cazurile scad constant în cel puțin două săptămâni.
Citește și: Rafila despre VACCIN: Avem acest produs în România (VIDEO)
Ce urmează
O foaie de parcurs autorizată de un grup de specialiști în domeniul sănătății din SUA, inclusiv fostul comisar al Administrației Alimentelor și Medicamentelor, Scott Gottlieb, solicită o etapă intermediară în care școlile și întreprinderile să se redeschidă, dar adunările să fie în continuare limitate. Oamenii vor fi în continuare încurajați să stea la distanță unul de celălalt, iar celor cu risc ridicat vor fi sfătuiți să își limiteze timpul petrecut în public. Dacă și atunci când cazurile încep să crească din nou, restricțiile trebuie înăsprinte din nou. Acest raport este probabil mai optimist decât viitorul prevăzut de cercetătorii de la Imperial College of London. Modelele lor sugerează că pentru cel puțin două treimi din timp până la stabilirea imunității generale, toate gospodăriile ar trebui să reducă contactul cu școlile, locurile de muncă sau publicul cu 75%. În orice caz, disponibilitatea pe scară largă a testelor este importantă în această etapă.
De ce este atât de important testarea
Acest virus provoacă atât de multe îmbolnăviri, nu pentru că este mai ales letal, ci pentru că este insidios; mulți care sunt infectați se simt suficient de bine pentru a-și desfășura activitatea cotidiană, răspândind boala în mod involuntar și altora. Acest lucru face vitală testarea infecției pe scară largă a populației. În acest fel, cei care sunt infecați pot fi izolați și toți cei cu care au avut un contact strâns pot fi urmăriți, testați și, dacă este necesar, izolați, limitând răspândirea în comunitate.
Cât va dura până la obținerea unui vaccin
Zeci de companii și universități din întreaga lume lucrează la acest lucru. Dezvoltarea vaccinului este în mod normal un proces lung și complex, care include ani de testare pentru a se asigura că acestea sunt sigure și eficiente. În lupta împotriva coronavirusului, unii dintre cei implicați în obținerea unui vaccin s-au angajat să îl livreze în 12 sau 18 luni, un obiectiv extraordinar de ambițios. Pe lângă faptul că folosesc abordări deja testate, oamenii de știință se bazează pe noile tehnologii, precum cele care adaugă material genetic viral celulelor umane, inducându-le să facă proteine care stimulează un răspuns imun. Unii specialiști în vaccinuri consideră că guvernele, cetățenii și investitorii ar trebui să își tempereze optimismul. Nu este clar dacă metodele vor funcționa, că se vor respecta termenele sau că aceste companii vor putea produce suficiente doze.
Ce variantă mai avem
Am putea avea noroc, iar virusul s-ar putea estompa odată cu debutul verii în emisfera nordică, unde sunt cele mai multe cazuri, la fel ca și focarele de gripă care sunt legate de modificările sezoniere. Dar rămâne o necunoscută necunoscut faptul dacă vremea mai caldă va juca un rol. Chiar dacă focarul se va pierde, acesta ar putea reveni la toamnă. Unii își pun speranțele într-o terapie ultra-eficientă sau la o cură.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Bitcoin, cea mai mare...
Suedia este pregătită să...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...