Când încep să scadă prețurile? Ce a răspuns Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR
Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR
Purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale a României, Dan Suciu, a anunțat când vor începe prețurile să scadă și care sunt cele trei metode de luptă împotriva inflației. 

”Prețurile pe care le măsurăm acum reflectă diferențele de preț față de acum un an. Asta nu înseamnă că, de acum încolo, vom avea neapărat scumpiri, dar presupune că nivelul de preț pe care pe care îl avem acum și care este, într-adevăr, ridicat, se va menține pentru o anumită perioadă de timp aproximativ la acest reper. 

Trei metode

Este o perioadă mai dificilă, cu un vârf de inflație pe care îl așteptăm în aceste luni, perioadă pe care credem că o putem depăși prin cel puțin trei metode. Dar să nu uităm un lucru, și anume că, în primul rând, ținem de un context global. De aceea, eficiența măsurilor interne este relativ mai limitată. 

Aceste trei măsuri interne sunt, unele aparținând de Banca Națională, și anume creșterea de dobândă. Nu avem cum să evităm această creștere de dobândă. Al doilea ține de guvern prin limitarea deficitelor bugetare, ceea ce înseamnă să nu vină cu presiuni suplimentare prin creșterea deficitelor. Și a treia metodă, în mod cu totul paradoxal sau în mod specualativ greșit, dar corect, prin păstrarea unui anumit calm la nivelul discursului public, al populației, așa încât să nu punem printr-o agitație permanentă, o presiune suplimentară asupra pe rețurile care și așa sunt în creștere. 

Când se va calma tăvălugul inflației și de când am putea asista la o scădere a stării de încordare de pe piețe și, implicit la o reducere a prețurilor

”Noi considerăm că în trimestrul al doilea se va atinge vârful scumpirilor. Deci, suntem undeva la vârf. Din păcate, coborârea nu va fi la fel de rapidă ca și creșterea, va fi un proces mai lent de scădere a prețurilor în partea a doua a anului și la începutul anului viitor. 

Se spune că ROBOR-ul ar putea ajunge la un nivel de 8%. Ce înseamnă acest lucru?

”Nu știu dacă este o cifră care să fie considerată validă pe termen mediu, dar trebuie spus un lucru. Doar aproximativ o cincime din cei care au credite sunt afectați profund de acest ROBOR. Și de ce spun asta? Pentru că mulți au credite în valută, au credite la dobânzi fixe, mulți au credite cotate cu IRCC-ul, care are un nivel mult mai scăzut și foarte mulți care au credite acestea cotate cu ROBOR cu mult timp în urmă. Deci sunt convins că aceștia s-au pregătit, din moment ce au început să plătească la nivelul acela, chiar dacă este dificil acum și pentru ei. Deci, pentru cei care au luat credite în perioada 2013-2019 este, cu adevărat, un moment mult mai dificil, pentru că nu așteptau la așa ceva, dar din păcate este inevitabil. 

Citește și Creditele românilor. Suciu (BNR). Acestea sunt persoanele cu cele mai mari probleme

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ilie Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Alexandru Nazare, ministrul de Finanțe
Administrator de firmă / Foto: Freepik
Programul Rabla
Magazin Loro Piana
Factură energie electrică
Amazon Iași
Clădire cu risc seismic
Curs valutar
ANAF / Foto: DCBUsiness
Temu / Foto: DCBusiness
Rovinieta
Benzinărie / Foto: Freepik
Un bărbat ține în mâini documente naziste descoperite recent în Palatul Justiției din Buenos Aires / Foto: Reuters
Caschetă de militar
Tanczos Barna, Ilie Bolojan și Cseke Attila
Agenția Fitch Ratings
Trafic intens pe autostradă / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Fermierii vor fi mai protejați / Foto: Freepik
Petroliști / Foto: Enrique Marcarian / Reuters
Curtea Constituțională
Muncitor
Ciprian Șerban, ministrul Transporturilor
Muncitori în fața unui panou de comandă / Foto: Freepik
Casă de schimb valutar

pixel