Când nu ești obligat să plătești CAS și CASS
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
CAS și CASS este optional in anumite cazuri
CAS și CASS este optional in anumite cazuri
Cei care realizează venituri din activități independente și acestea se află sub plafonul de 24.960 de lei pe an, nu sunt obligați să contribuie la sistemul național de pensii și la sănătate, acestea fiind noile prevederi ale Codului Fiscal.

Cei care vor totuși vor să fie asigurați la sistemul public de sănătate și vor să contribuie la sistemul de pensii, vor trebui să plătească anual 7.488 de lei.

”Persoanele fizice care nu datorează contribuția, întrucât veniturile nete anuale cumulate estimate se situează sub plafon, dar optează pentru plata acesteia, depun Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice în conformitate cu prevederile art. 180”, scrie în noul Cod fiscal.

Dat fiind că salariul minim a crescut, plafonul în funcție de care se calculează obligativitatea s-a modificat astfel că aceasta a ajuns la 24.960 lei pe an, adică 12 salarii minime.

Citește și: "Cadoul" de pensionare din partea firmelor pentru 2 milioane de angajaţi

Așadar, cei care au venituri numai din activități independnente iar acestea nu depășesc plafonul dar care vor să contribuie la CAS și CASS trebuie să transmită până pe 15 martie 2019 declarația unică în care se poate opta pentru plata acestor contribuții, respectiv CAS pentru 12 luni iar CASS pentru jumătate de an. Suma totală care va trebui să fie plătită este de 7.488, termenul limită fiind 15 martie 2020.

O altă prevedere a Codului fiscal spune că dacă în baza unui contract aflat în derulare, persoana fizică care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală pentru care plătitorul de venit are obligația reținerii la sursă a contribuției dobândește, în cursul anului, calitatea de salariat/pensionar, aceasta nu mai datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate pentru veniturile din drepturile de proprietate intelectuală realizate în luna în care a dobândit această calitate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...

Turcia anunţă suspendarea relaţiilor comerciale cu Israelul

Turcia a decis să oprească relațiile comerciale cu...

Județele care cheltuie cel mai puțin de Paște în 2024

Românii au o adevărată obsesie atunci când vine vorba...

”Se vor închide toate aprozarele!” Un strigăt de neputință

O spune patronul unui mic astfel de magazin, un...


pixel