CÂND trebuie repetat VACCINUL anti-COVID? Sau nu trebuie
Autor: Andreea Craciun
Data actualizării:
Data publicării:
Curând, cei care s-au vaccinat printre primii vor avea nevoie de un răspuns
Curând, cei care s-au vaccinat printre primii vor avea nevoie de un răspuns
Există multe vaccinuri care protejează împotriva COVID-19, dar nu este clar cât durează  această protecție. Pentru întărirea imunității, rapelul este binevenit. Dar în această chestiune încă există mai multe întrebări decât răspunsuri, scrie The New York Times.

În funcție de agentul patogen, infecțiile suferite și vaccinările efectuate oferă o protecție diferită. Vaccinurile împotriva rujeolei pot oferi imunitate pe tot parcursul vieții, CDC recomandă vaccinarea împotriva tetanosului la fiecare zece ani, iar virusul gripal este atât de volatil încât este nevoie de vaccin în fiecare an. Ce este COVID-19 în acest sens nu este clar, deoarece testările clinice la scară largă au început cu mai puțin de un an în urmă. Evoluția nivelurilor de anticorpi și celule imune oferă speranța că protecția va fi de lungă durată, mai ales la cei care au făcut boala și, apoi, s-au vaccinat. 

Eficacitatea vaccinurilor COVID-19 aprobate diferă din motive care nu sunt pe deplin înțelese. Serurile mai puțin eficace oferă o protecție mai puțin consistentă. Emiratele Arabe Unite și Bahrain oferă deja revaccinări celor care au primit vaccinul chinezesc de la Sinopharm.

Cum aflăm dacă este nevoie de revaccinare nu se știe încă. Oamenii de știință încearcă să determine indici biologici, cum ar fi nivelurile de anticorpi, care ar indica faptul că sistemul imunitar nu mai este capabil să oprească virusul.

Citește și Vaccinul Pfizer. De ce așa? Explicații noi privind efectele secundare

De asemenea, nu este clar dacă revaccinarea va fi necesară pentru unele dintre variantele coronavirusului. Informațiile sunt fragmentate. De exemplu, în Qatar, eficacitatea BioNTech / Pfizer a fost de 95%, dar cu varianta alfa, descoperită pentru prima dată în Marea Britanie, a scăzut la 89,5%, iar cu varianta beta, la 75%. Cu toate acestea, vaccinul protejează 100% împotriva cazurilor severe și a decesului, indiferent de varianta virusului. Totuși, este posibil ca pe viitor să apară tulpini mai periculoases. Pfizer crede că, cel mai probabil, la 12 luni de la vaccinare, va fi necesară o altă doză: fie vaccinul original, fie unul ușor modificat.

Poate va fi nevoie de un vaccin diferit pentru revaccinare. Istoria demonstrează că acest lucru este chiar de preferat: cu diferite vaccinuri, se dezvoltă o imunitate mai puternică. Există mai multe studii clinice în curs de desfășurare care fac teste în acest sens. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Spania se confruntă cu o rată a șomajului în creștere

Contractelor temporare, precum și productivitatea...

Informaţia zilei de la Ministerul Muncii

Vestea zilei pentru seniori.

China a creat Vidu, capabil să concureze cu OpenAI

China intenționează să se poziționeze în fruntea...

Salariile din agricultură au explodat în România

Salariile din agricultură încep să concureze cu cele din...

Noi reglementări pentru taxi și transportul alternativ

În contextul reglementării transportului alternativ s-a...

Aurul se repliază pe o piață cuprinsă de dezamăgire

Aurul scade pe măsură ce speranțele legate de o reducere...

Întreprinderile europene, vedete la răscumpărare de acțiuni

Valoarea totală a răscumpărărilor de acțiuni a scăzut cu...

Tona de cupru, metalul strategic, a depășit 10.000 de dolari

Prețul metalului roșu, element strategic al traziției...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel