Capcanele amânării ratelor. Adrian Negrescu explică ce e de făcut
Autor: Oana Pavelescu | 04 iun 2022, 17:15
Adrian Negrescu explică care este cea mai bună soluție
Adrian Negrescu explică care este cea mai bună soluție
Guvernul a anunțat că una dintre măsurile care vor fi luate pentru sprijinirea românilor pentru a putea face față inflației se numără și amânarea ratelor.

Însă unii analiști sunt de părere că această măsură nu este una dintre cele mai bune pentru cei care au credite la bănci iar printre aceștia se numără și Adrian Negrescu care a spus că acest lucru este ”un măr otrăvit”.

Economistul spune că: ”În primul rând românii trebuie să știe că dacă au beneficiat în anii trecuți de această amânare a ratelor, nu vor mai beneficia și de această dată. În plus nu vor beneficia decât cei care nu au în momentul de față datorii la bănci, adică rate neplătite. Cel puțin acestea au fost condițiile la precedentele sesiuni de amânare a ratelor. Motiv pentru care, probabil numărul celor care ar putea beneficia de o astfel de măsură va fi unul destul de restrâns, în condițiile în care în 2020 am avut 700.000 de români care și-au amânat ratele. În 2021 undeva la nivelul a 20.000. Au fost 30.000 de cereri dar numai 20.000 au fost aprobate. Deci, va fi extrem de dificil și  probabil măsura asta, una extrem de controversată din punctul meu de vedere având în vedere costurile ei, ar trebui să nu fie luată în calcul de mulți fintre români. Ar trebui mai degrabă să-și găsească un loc de muncă mai bine plătit decât să apeleze la acest cadou toxic, i-am spus eu acestei amânări a ratelor.

Citește și: Adrian Negrescu, reacţie după ce Guvernul a anunţat un nou pachet de măsuri: România se îndreaptă spre un naufragiu economic

Trecerea de la ROBOR la IRCC

”Avantajele ar fi pe termen scurt”, a declarat Adrian Negrescu pentru B1TV. ”De ce? Pentru că  diferența semnificativă între ROBOR și IRCC se va menține doar pe parcursul următoarelor trimestre. Va fi o gură de oxigen pentru cei care vor reuși să treacă de la ROBOR la IRCC. Ce trebuie să facă cei care vor acest ru?  O cerere către bancă iar aceasta trebuie să aprobe. Iar dacă banca nu aprobă această cerere să meargă la Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în Domeniul Bancar (CSALB) o instituție care îi poate ajuta să negocieze cu banca”. 

Economistul a mai spus că: ”Sfatul meu meu este pentru majoritatea celor care au credite, mai ales în zona imobiliară, să încerce să își refinanțeze creditul, adică să-și reeșaloneze creditul pe o perioadă de timp mai lungă, dar în așa fel încât în următorii un an jumate chiar doi să aibă o rată mai mică și o dobândă fixă. Cred că este cea mai eficientă metodă în momentul de față să treci prin zona asta a speculaților pe dobândă”, a conchis Adrian Negrescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

S-a aflat ce funcție are la BNR de fapt astroloaga Minerva

În urmă cu câteva zile a ajuns în spațiul public...

Ucraina a intrat în incapacitate de plată

Două importante agenţii internaţionale de evaluare...

Romgaz are o nouă conducere pentru următoarele patru luni

Consiliul de Administrație al S.N.G.N. Romgaz S.A. s-a...

Seceta a lovit și un oraș din nordul Canadei

Oraşul Iqaluit din nordul Canadei a declarat vineri...

Rușii caută un nume pentru lanțul Starbuck. Ce a ieșit FOTO

Fiecare cu misiunea lui. Președintele Putin luptă...

Spania: O nouă grevă la Easyjet în acest weekend

Piloții companiei aeriene spaniole au anunțat o nouă...

Rompetrol Rafinare, profit de peste 58 milioane de dolari

Rompetrol Rafinare a înregistrat, în perioada ianuarie -...

Chinezii investesc peste 7 miliarde de euro în Ungaria

Grupul chinez CATL a anunţat vineri că va construi în...

Trase de urechi de BNR, băncile au scăzut ROBOR-ul sub 8%

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se...

UE ar putea apela la compania SpaceX a lui Elon Musk

Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a demarat discuţiile...

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?