Capcanele amânării ratelor. Adrian Negrescu explică ce e de făcut

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Adrian Negrescu
Adrian Negrescu
Guvernul a anunțat că una dintre măsurile care vor fi luate pentru sprijinirea românilor pentru a putea face față inflației se numără și amânarea ratelor.

Însă unii analiști sunt de părere că această măsură nu este una dintre cele mai bune pentru cei care au credite la bănci iar printre aceștia se numără și Adrian Negrescu care a spus că acest lucru este ”un măr otrăvit”.

Economistul spune că: ”În primul rând românii trebuie să știe că dacă au beneficiat în anii trecuți de această amânare a ratelor, nu vor mai beneficia și de această dată. În plus nu vor beneficia decât cei care nu au în momentul de față datorii la bănci, adică rate neplătite. Cel puțin acestea au fost condițiile la precedentele sesiuni de amânare a ratelor. Motiv pentru care, probabil numărul celor care ar putea beneficia de o astfel de măsură va fi unul destul de restrâns, în condițiile în care în 2020 am avut 700.000 de români care și-au amânat ratele. În 2021 undeva la nivelul a 20.000. Au fost 30.000 de cereri dar numai 20.000 au fost aprobate. Deci, va fi extrem de dificil și  probabil măsura asta, una extrem de controversată din punctul meu de vedere având în vedere costurile ei, ar trebui să nu fie luată în calcul de mulți fintre români. Ar trebui mai degrabă să-și găsească un loc de muncă mai bine plătit decât să apeleze la acest cadou toxic, i-am spus eu acestei amânări a ratelor.

Citește și: Adrian Negrescu, reacţie după ce Guvernul a anunţat un nou pachet de măsuri: România se îndreaptă spre un naufragiu economic

Trecerea de la ROBOR la IRCC

”Avantajele ar fi pe termen scurt”, a declarat Adrian Negrescu pentru B1TV. ”De ce? Pentru că  diferența semnificativă între ROBOR și IRCC se va menține doar pe parcursul următoarelor trimestre. Va fi o gură de oxigen pentru cei care vor reuși să treacă de la ROBOR la IRCC. Ce trebuie să facă cei care vor acest ru?  O cerere către bancă iar aceasta trebuie să aprobe. Iar dacă banca nu aprobă această cerere să meargă la Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în Domeniul Bancar (CSALB) o instituție care îi poate ajuta să negocieze cu banca”. 

Economistul a mai spus că: ”Sfatul meu meu este pentru majoritatea celor care au credite, mai ales în zona imobiliară, să încerce să își refinanțeze creditul, adică să-și reeșaloneze creditul pe o perioadă de timp mai lungă, dar în așa fel încât în următorii un an jumate chiar doi să aibă o rată mai mică și o dobândă fixă. Cred că este cea mai eficientă metodă în momentul de față să treci prin zona asta a speculaților pe dobândă”, a conchis Adrian Negrescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...

CEC Bank
Adrian Câciu, Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene / FOTO: gov.ro
Donald Trump și lideri ai lumii / Ilustrație DCBusiness / Foto: Casa Albă și G10
Analizând tot felul de date / FOTO: Freepik
Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin / Foto: Kremlin.ru
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...

Kremlinul moscovit / FOTO: Freepik
Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență
Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Asigurare RCA
Banca Centrală Europeană
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com

pixel