Ca orice alt tip de împrumut de la o bancă sau IFN, cardul de credit are avantaje și dezavantaje, dar controlul strict al cheltuielilor şi respectarea termenelor de plată înclină balanţa spre beneficii pentru clienți. Dacă știm să folosim corect cardul de credit, avem acces la împrumuturi fără niciun fel de cost, iar în plus, beneficiem de protecţie sporită a tranzacţiilor pentru care îl utilizăm şi chiar obținem recompense, atunci când îl folosim la cumpărături. Cu toate acestea, trebuie să fim atenți la câteva aspecte.
Gestionarea inteligentă a plăților
Poate cel mai mare avantaj pentru utilizatori este faptul că putem face cumpărături în orice moment, chiar dacă nu avem toţi banii la îndemână. Un alt avantaj, care ține de siguranță, este acela că nu trebuie să manevrăm sume mari cash, iar în permanență putem să păstrăm o evidenţă clară a cheltuielilor, prin accesul la extrasul de cont. Alte aspecte legate de siguranță sunt acelea că plăţile se realizează dintr-un singur cont și beneficiem de o protecţie sporită în caz de fraudă (tranzacţii neautorizate). În plus, cardul ne permite să folosim banii fără costuri suplimentare, dacă restituim sumele, plasând banii înapoi, în cont, înainte de a fi percepute dobânzi.
În cele mai multe cazuri, interval de împrumut este între 45 și 60 de zile. În cazul parteneriatelor dintre emitent şi furnizorii de bunuri şi servicii, clientul băncii poate primi recompense pentru plata cu cardul de credit. În momentul plății cumpărăturilor cu un card de credit, putem primi discounturi importante de la retaileri sau să beneficiem de programe de fidelizare care conțin mile aeriene sau puncte de loialitate pentru fiecare operațiune.
Citește și Programul Prima Casă. Câciu. Prețurile o vor lua razna
Există și dezavantaje, dar se pot ține sub control
Trebuie să fim atenți, totuși, să nu depășim perioada de grație pentru returnarea banilor. Depășirea acesteia poate fi evitată prin extinderea intervalului, în unele cazuri până la 24 de luni, fără dobândă, în funcție de ofertele fiecărei bănci. Dacă nu rambursăm integral suma datorată, până la sfârșitul perioadei de grație sau pe perioada ratelor fără dobândă, atunci se pot aplica dobânzi și unele taxe.
Supraîndatorarea este de evitat, în general, pentru a nu ajunge în situația imposibilității de restituire a sumelor la timp. Și din acest punct de vedere, băncile vin în ajutorul clienților, unii emitenți punând la dispoziția utilizatorilor de carduri instrumente de bugetare care le permit să-și grupeze cheltuielile și să le urmărească mai bine atunci când se apropie de o anumită limită pe care și-au setat-o. Iar variantele și ofertele se perfecționează, de la o perioadă la alta, în avantajul clienților.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...