Unele firme vor avea probleme cu salariile. În ce domeniu se va întâmpla asta
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Cifra de afaceri rezultata din constructii trebuie da fie de 80%
Cifra de afaceri rezultata din constructii trebuie da fie de 80%
Unele firme de construcții desfășoară și alte activități astfel că le va fi dificil să îndeplinească una din condițiile impuse de lege pentru a aplica taxele reduse pe salarii.

Aceste companii vor trebui să monitorizeze strict cifra de afaceri provenită din construcții și să facă acest lucru în timp util.

Una dintre condițiile pe care o firmă de construcții poate aplica taxe reduse pe salarii este să extragă cifra de afaceri survenită exclusiv din această activitate.

Condiția impusă de OUG 114/2018 specifică faptul că numai firmele de construcții a căror cifră de afaceri rezultă în proporție de 80% numai din această activitate pot aplica taxele salariale reduse.

Cu alte cuvinte, firmele care desfășoară și alte activități este foarte probabil că vor avea probleme în a corela datele pentru a putea aplica taxele reduse și de a calcula dalariile nete.

Ce spun specialiștii

„Mai există o dificultate pentru cei de care spuneam că sunt la limită și fac și activitate de construcții, dar fac și alte activități. Și anume de a gestiona lună de lună acest calcul al veniturilor totale, respectiv al pragului de 80%. Gândiți-vă că, fiind un calcul lunar, oricât de binevoitori ar fi agenții economici, s-ar putea ca nu întotdeauna, lună de lună, să-și poată asuma și calibra termenele de înregistrare a veniturilor cu termenele de calcul și plată a salariilor. Sunt, știm cu toții, societăți care plătesc salariile nu la sfârșitul lunii, ci mai plătesc și la mijlocul lunii o parte din salariu. Eu de unde să știu, la momentul respectiv, dacă mi-am făcut sau nu cei 80% din venituri? S-ar putea să am o dificultate în a aplica în mod corect, pentru angajatul meu, scutirea”, a explicat Raluca Bontaș, reprezentant Deloitte România, în timpul unei conferințe de presă.

Un alt risc este acela al fluctuațiilor salariale, este poseibil ca în unele luni să nu fie posibilă aplicarea taxelor reduse iar de aici nemulțumiri în rândul angajaților care nu vor ști în fiecare lună ce salariu vor avea.

„Și pentru angajații înșiși va rămâne un semn de întrebare, pentru că nu vor ști pe ce să se bazeze la sfârșitul lunii - dacă suma din buzunar este de 100 de lei sau este de 150 de lei. Și noi, oamenii, ca firmele, ne facem propriile bugete, ne bazăm pe niște bani, ca să angajăm niște cheltuieli. E greu dacă nu te poți baza, mai ales la nivelul acesta de salarizare, pe niște sume atât de importante”, a mai spus Raluca Bontaș.

Cifra de afaceri din domeniul construcțiilor ar trebui să fie permanent minimum de 80% din cifra de afaceri pentru ca taxele salariale să fie reduse.

Taxele salariale aplicabile domeniului construcțiilor între 2019 și 2028:

  • scutire integrală de plata impozitului pe veniturile salariale (0% în loc de 10%);

  • scutire integrală de plata contribuției la sănătate (0% în loc de 10%);

  • cotă redusă pentru contribuția la pensii (21,25% în loc de 25%);

  • cotă redusă pentru contribuția la muncă (0,3375% în loc de 2,25%).

În plus, angajatorii trebuie să țină cont că în domeniul construcțiilor există, de la 1 ianuarie 2019, un salariu minim brut diferențiat de 3.000 de lei. Acesta este obligatoriu indiferent dacă angajatorul beneficiază sau nu de taxele salariale reduse. Taxele salariale reduse sunt valabile numai pentru persoanele care au venituri lunare brute între 3.000 și 30.000 de lei.

Citește și: Salariile românilor. Anunț important de la Ministerul Muncii

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

BCE are undă verde pentru reducerea dobânzii

BCE are cale liberă pentru reducerea dobânzii după ce...

China a creat Vidu, capabil să concureze cu OpenAI

China intenționează să se poziționeze în fruntea...

Salariile din agricultură au explodat în România

Salariile din agricultură încep să concureze cu cele din...

Noi reglementări pentru taxi și transportul alternativ

În contextul reglementării transportului alternativ s-a...

Aurul se repliază pe o piață cuprinsă de dezamăgire

Aurul scade pe măsură ce speranțele legate de o reducere...

Întreprinderile europene, vedete la răscumpărare de acțiuni

Valoarea totală a răscumpărărilor de acțiuni a scăzut cu...

Tona de cupru, metalul strategic, a depășit 10.000 de dolari

Prețul metalului roșu, element strategic al traziției...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel