Carnea de tun a Rusiei: tineri africani și studenți străini

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Militari ruși / Foto: Flickr / Bohan Shen
Militari ruși / Foto: Flickr / Bohan Shen
Kremlinul a forțat mii de migranți și studenți străini să lupte alături de trupele rusești în războiul său împotriva Ucrainei, adăugând forță de muncă suplimentară pentru ofensiva sa în regiunea Harkov, potrivit evaluărilor oficialilor europeni.

Folosind tactici utilizate pentru prima dată de grupul de mercenari Wagner, oficialii ruși amenință din ce în ce mai des că nu vor prelungi vizele studenților și tinerilor muncitori africani dacă aceștia nu sunt de acord să se alăture armatei, potrivit unor oficiali familiarizați cu această chestiune, scrie Bloomberg.

Moscova a înrolat, de asemenea, condamnați din închisorile sale, în timp ce unii africani aflați în Rusia cu vize de muncă au fost reținuți și forțați să decidă între deportare sau luptă, a declarat un oficial european. Unele dintre aceste persoane au reușit să mituiască oficiali pentru a rămâne în țară și a evita în continuare serviciul militar, a declarat oficialul, care, la fel ca și alte persoane citate, a vorbit sub protecția anonimatului.

Practica Rusiei de a trimite migranți și studenți în luptă sub constrângere datează de la începutul războiului, a declarat un alt oficial european. Aceste trupe suferă rate de pierderi deosebit de ridicate, deoarece sunt din ce în ce mai des desfășurate în manevre ofensive riscante pentru a proteja unități mai bine antrenate, a adăugat oficialul. O purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe nu a răspuns la un e-mail prin care se solicitau comentarii.

Potrivit unor rapoarte care citează serviciile secrete ucrainene, Rusia s-a angajat într-o campanie globală de recrutare pentru a înrola mercenari străini în cel puțin 21 de țări, inclusiv în mai multe națiuni din Africa. Campaniile de recrutare ale armatei oferă prime de semnare și salarii profitabile pentru cei care se vor înrola ca soldați contractuali. Recrutorii au vizat, de asemenea, migranții și studenții care au căutat anterior un loc de muncă în Rusia și, în unele cazuri, i-au ademenit pe alții cu promisiuni de muncă profitabilă înainte de a-i forța să se antreneze și să se desfășoare pe front.

Capacitatea Rusiei de a mobiliza un număr mult mai mare de trupe ar putea deveni un factor semnificativ în război, în condițiile în care președintele Vladimir Putin încearcă să profite de o schimbare de moment în acest an.

Deocamdată însă, forțele sale au înaintat doar încet în nord-estul Ucrainei și au suferit pierderi grele, în ciuda lipsei de trupe și muniții de partea ucraineană.

Armata rusă a pierdut peste 1.200 de oameni pe zi în luna mai, potrivit Ministerului britanic al Apărării, cea mai mare rată a victimelor din acest război. De la începutul invaziei, Rusia a înregistrat aproximativ 500.000 de persoane ucise sau rănite, estimează Marea Britanie. Bloomberg nu poate verifica independent aceste cifre.

Pierderile, recunoscute și de Putin

La o întâlnire cu presa străină la Sankt Petersburg, miercuri seara, Putin a părut să sugereze că aproximativ 10.000 de soldați ruși pe lună sunt uciși sau răniți și că pierderile ucrainene sunt de cinci ori mai mari.

În timp ce Kremlinul nu a reușit să obțină un progres pe câmpul de luptă, a intensificat o campanie de bombardamente împotriva Harkovului, al doilea oraș ca mărime din Ucraina. Oficialii occidentali spun că aceste atacuri par a fi concepute pentru a face orașul nelocuibil.

În timp ce încearcă să mențină sprijinul public în Rusia, Putin a rezistat până acum unei mobilizări la scară largă, iar Rusia spune că a reușit să recupereze o parte semnificativă din pierderile sale - în ceea ce privește numărul, dacă nu și standardul trupelor - printr-o campanie de recrutare voluntară care a atras zeci de mii de persoane.

Guvernul de la Kathmandu a declarat la începutul acestui an că are cunoștință de aproximativ 400 de tineri nepalezi care au fost recrutați de Rusia, dar probabil că mult mai mulți s-au înrolat fără ca guvernul să știe. Decizia Indiei de a înceta să mai recruteze Gurkhas nepalezi pentru armata sa, punând capăt unei tradiții vechi de 200 de ani, ar fi putut încuraja nepalezii să caute de lucru în Rusia și în alte părți.

Un oficial ucrainean de rang înalt a declarat că au observat o creștere a numărului de luptători străini printre prizonierii pe care Ucraina i-a capturat pe câmpul de luptă. Africanii și nepalezii au fost deosebit de frecvenți, au spus aceștia.

Prizonieri din alte state

Unii dintre aliații Ucrainei au luat în considerare posibilitatea de a împărtăși ceea ce știu cu țările afectate, a declarat un alt oficial european.

Grupul celor șapte națiuni, care va organiza un summit al liderilor în Italia săptămâna viitoare, a încercat să convingă țările din așa-numitul Sud Global să ofere mai mult sprijin Ucrainei. Dar multe dintre aceste națiuni au rămas în schimb neutre, în timp ce populațiile lor au fost un punct de interes pentru eforturile de dezinformare ale Moscovei.

Reuters a raportat anul trecut că grupul de mercenari Wagner a recrutat mai mulți cetățeni africani ca parte a unei campanii de înrolare a condamnaților din închisorile rusești pentru forțele sale din Ucraina. Agenția de știri a urmărit povestea a trei bărbați din Tanzania, Zambia și Coasta de Fildeș.

În prezent, în Rusia există 35.000-37.000 de studenți africani, potrivit lui Evgheni Primakov, șeful Rossotrudnichestvo, o organizație dedicată răspândirii cunoștințelor despre Rusia în străinătate.

„În fiecare an înscriem aproximativ 6.500 de studenți din Africa pentru a studia gratuit în Rusia”, a declarat el joi la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență
Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Asigurare RCA
Banca Centrală Europeană
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Muncitor al ELCEN
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

pixel