Casa Verde Fotovoltaice 2022. Lista dosarelor aprobate, 20 septembrie
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
AFM a aprobat peste 3.000 de dosare în Programul Casa Verde Fotovoltaice.

Un număr de 3.072 de dosare au fost acceptate în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice, fiind admise şi 19 contestaţii, a anunţat, marţi, Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM).

AFM a publicat noi liste cu dosare aprobate în cadrul Programelor Casa Verde Fotovoltaice, Rabla Clasic, Rabla Plus, Casa Eficientă Energetic şi Curăţăm România, în urma şedinţei Comitetului de Avizare din 20 septembrie 2022.

Pentru Programul Rabla Clasic au fost aprobate 295 de dosare pentru 414 autovehicule şi 9 motociclete, iar pentru Rabla Plus - 227 de dosare pentru 353 autovehicule electrice, dintre care 275 pur electrice şi 77 electrice hibride şi 1 motocicletă electrică. De asemenea, au fost admise şi 5 contestaţii pentru 12 autovehicule, dintre care, 1 autovehicul electric hibrid şi 11 autovehicule pur electrice.

Totodată, în cadrul Programului Casa Eficientă Energetic a fost admisă o contestaţie.

Potrivit sursei citate, în cadrul Programului Curăţăm România a fost aprobat un dosar în valoare de 17.327,40 lei.

Listele dosarelor acceptate în cadrul acestor programe sunt publicate pe site-ul www.afm.ro, la secţiunile aferente Programelor Casa Verde Fotovoltaice, Rabla Clasic, Rabla Plus, Casa Eficientă Energetic şi Curaţăm România.

 

Citeşte şi: Factura la energie. Se schimbă formula de calcul. Anunț pentru românii care consumă peste 250 kwh

 

Este vorba despre o modificare aplicabilă de la 1 septembrie inclusiv unei categorii mai mici de consum.

Pe fondul temerilor legate de costul facturilor la energie electrică, Marius Chiriac, director general în cadrul Enel, a explicat care este motivul pentru care o serie de clienți au fost înștiințați că trebuie să plătască sume uriașe. 

În cadrul emisiunii ”Punctul de întâlnire” a postului de televiziune Antena 3, Marius Chiriac a spus și cum pot evita românii cheltuielile excesive la curentul electric. El a declarat că a interacţionat cu toţi clienţii şi le-a explicat motivul pentru care au primit facturi cu costuri mari şi le-a cerut să transmită indexul lunar.

Numeroase modificări

"Într-adevăr, în ultima perioadă am avut mai multe facturi expuse în spaţiul public. Ceea ce vreau să vă asigur este că am interacţionat cu clienţii, am verificat facturile respective, le-am explicat clienţilor de unde vine această creştere şi cred că explicaţiile noastre au fost înţelese. Într-adevăr, pe parcursul ultimului an au fost câteva modificări succesive ale legislaţiei.

Am avut o primă schemă de subvenţionare până la sfârşitul lunii martie, în care toţi clienţii casnici au beneficiat de plafonare. Ulterior, de la data de 1 aprilie legislaţia s-a schimbat, în sensul în care o categorie relevantă de clienţi şi anume cei care au consumat în anul 2021. Aşa s-a făcut încadrarea, conform reglementării.

Clienţii ce au consumat peste 300 kwh/lună au intrat pe o categorie specială, fiind facturaţi după o formulă legată de costul mediu de achiziţie al furnizorului de energie. Acest lucru a condus pentru această categorie de clienţi ce nu beneficiază de plafonare, la o creştere semnificativă a nivelului facturii.

Impact relevant asupra sistemelor de facturare

Ulterior, în data de 14 iulie, odată cu legea de aprobare a ordonanţei 27, a mai venit o modificare. Aici trebuie să înţelegeţi că pe parcursul ultimelor zece luni, furnizorii au avut de gestionat nu mai puţin de 14 schimbări ale legislaţiei, iar jumătate din ele au avut şi un impact relevant în sistemele de facturare. Acest lucru a pus o presiune fantastică asupra implementărilor în sistem. Odată cu data de 14 iulie a venit o altă schimbare, în sensul în care, de data aceasta legiuitorul a schimbat formula, alegând ca formulă de calcul, minimul dintre preţul contractual şi costul mediu al furnizorului, lucru care a generat o modificare suplimentară.

Începând cu data de 1 septembrie, o altă schimbare va fi aplicabilă, inclusiv unei categorii mai mici de consum. Începând cu data de 1 septembrie este important să ştim că toţi clienţii ce au un consum de peste 255 kwh/lună vor plăti un preţ ce va fi bazat pe costul mediu al furnizorului sau preţul de contract", a explicat Marius Chiriac, în exclusivitate la Antena 3.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cum cad românii victime ale fraudelor online. Raport Revolut

Revolut prezintă primul său raport global despre...

Cât pierd companiile din cauza angajaţilor nefericiţi

Se spune că banii nu pot cumpăra fericirea, însă în...

Tranzacţie pe piaţa românească de software

Adnumus intermediază cu succes achiziția de către Eleco...

Comic Con Romexpo 2024. Explozia culturii "Pop&Geek"

Comic Con București 2024 a fost un eveniment dedicat...

Modificare a Codului Muncii, în Senat. Schimbările propuse

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Proiect pentru creşterea contribuţiei la Pilonul II

A fost depusă la Senat o propunere legislativă privind...

Cine se află în spatele mărcii de pantofi Jacques Solovière?

Jacques Soloviere. Un nume care te duce cu gândul la un...

Legea ANL a suferit schimbări majore

Legea ANL a fost recent modificată substanțial.

Ora adevărului pentru patru din cei Șapte Magnifici

Tesla, Meta, Microsoft și Alphabet își vor publica,...


pixel