Casa Verde Fotovoltaice, o nouă sesiune. Precizări importante de la AFM
Autor: Delia Gheață
Data actualizării:
Data publicării:
Panou fotovoltaic / FOTO: Freepik
Panou fotovoltaic / FOTO: Freepik
EXCLUSIV
Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, şi preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), Laurenţiu-Adrian Neculaescu, au susținut, joi, o conferinţă de presă.

Cu acest prilej, președintele AFM a anunțat că Programul "Casa Verde Fotovoltaice" pentru anul 2024 va începe oficial pe 6 septembrie, odată cu sesiunea de înscriere a instalatorilor. Ulterior, începând cu 27 septembrie, și persoanele fizice vor putea aplica pentru a obține finanțare în vederea instalării de panouri fotovoltaice.

Calendarul înscrierilor și acreditarea instalatorilor

Potrivit anunțului făcut de Laurențiu-Adrian Neculaescu, programul va începe cu înscrierea instalatorilor pe data de 6 septembrie. Aceasta va marca deschiderea unei noi sesiuni de acreditare pentru firmele care doresc să participe la "Casa Verde Fotovoltaice". „Fac mențiunea pe această cale că firmele care au fost anul trecut acreditate de AFM rămân în continuare acreditate dacă doresc să participe și în sesiunea de anul acesta. Doar firmele noi care doresc să se înscrie în cadrul programului, pe data de 6 septembrie, își pot depune dosarele pentru acreditare,” a subliniat Neculaescu.

Etapele de validare a instalatorilor vor fi derulate în următoarele săptămâni, iar lista finală a acestora urmează să fie publicată până pe 1 noiembrie. În paralel cu acest proces, pe 27 septembrie va începe înscrierea persoanelor fizice în aplicația dedicată programului. Până pe 9 octombrie, persoanele fizice vor avea posibilitatea să își aleagă instalatorii din lista oficială publicată de AFM.

Estimări pentru numărul de beneficiari

Pentru sesiunea din acest an, se estimează că aproximativ 67.000 de persoane vor beneficia de programul "Casa Verde Fotovoltaice". „Anul acesta estimăm undeva în jur de 67.000 de noi beneficiari ai programului, ceea ce înseamnă că vom ajunge la un număr total de aproximativ 200.000 de familii care au beneficiat în decursul a câtorva ani de acest program,” a precizat președintele AFM.

Reguli de participare și documente necesare

Regulile de participare la program rămân neschimbate față de anii anteriori. Documentele necesare pentru înscriere includ actul de identitate, certificatele fiscale de la impozite și taxe locale, precum și de la bugetul consolidat, care să ateste că persoana fizică nu are datorii, și extrasul de carte funciară. Neculaescu a menționat că aplicația folosită pentru înscrieri va fi aceeași ca în anul precedent, datorită feedback-ului pozitiv și ușurinței în utilizare.

Totuși, o schimbare importantă față de sesiunea anterioară este legată de modul în care se vor desfășura înscrierile. Spre deosebire de anul trecut, când au fost alocate trei zile pentru fiecare regiune, în acest an înscrierile vor avea loc într-o singură zi pentru fiecare regiune. „Am observat de anul trecut că banii s-au consumat în câteva minute, motiv pentru care am decis să reducem timpul alocat înscrierilor,” a explicat Neculaescu.

Finanțare pentru sistemele fotovoltaice

La rândul său, ministrul Mircea Fechet a subliniat că pentru a putea beneficia de finanțare, sistemele fotovoltaice trebuie să aibă o capacitate minimă de trei kilowați. În plus, se va continua finanțarea pentru unitățile de cult, cu o sesiune separată dedicată clădirilor destinate spațiilor de locuit pentru personalul clerical sau celor în care se desfășoară slujbe religioase.

Bugetul programului

Bugetul alocat pentru acest an pentru Programul "Casa Verde Fotovoltaice" se ridică la suma de două miliarde de lei, o sumă considerabilă care reflectă angajamentul autorităților de a sprijini tranziția către surse de energie regenerabilă și de a reduce amprenta de carbon a gospodăriilor din România.

Prin aceste măsuri, se urmărește nu doar creșterea numărului de gospodării care folosesc energie regenerabilă, ci și stimularea economiei prin crearea de noi locuri de muncă și încurajarea investițiilor în sectorul energiei verzi. Autoritățile își propun astfel să contribuie semnificativ la protejarea mediului înconjurător și la îmbunătățirea calității vieții cetățenilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Contor electric / Foto: Arhivă

Avertisment privind prețul energiei electrice după plafonare

Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia...

La benzinărie
Energie verde / Foto: Freepik
Foto: Pexels.com

De ce scad acțiunile companiilor din industria apărării

Acțiunile companiilor de profil au scăzut brusc, în urma...

Rectificare bugetară
Termocentrala

Termoenergetica demarează pregătirile pentru sezonul rece

Compania Municipală Termoenergetica București a anunțat...

O participare selectă

Ce este proiectul Agora testat de marile bănci ale lumii

Cele mai mari bănci comerciale ale lumii au aderat la...

Energie regenerabilă / sursa foto: Freepik.com

Avertisment IEA: Toată lumea va plăti

La finele acestui deceniu, lumea ar putea fi forțată să...

Șantier

Construcțiile, în scădere în acest an

Volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a...

Elon Musk / sursa: Wikimedia Commons
Stirile diminetii. Foto: Pexels.com
TAROM
Facebook / sursa foto: Freepik.com / darkdream
Rezerva Federală / FOTO: Wikipedia

”Tichia de mărgăritar” ca mod de guvernare

Este o foarte cunoscută și înțeleaptă zicală românească...

Palatul Victoria
Dosare de pensie / Foto: Arhivă
Federal Reserve / sursa foto: Wikimedia Commons / Niki Korth
Bursă / sursa foto: Freepik.com
Roxana Mînzatu
Europa / sursa foto: Freepik.com
Victor Vevera / Foto: Angelo Brezoianu / Agerpres
Pompierii nu au putut salva toate ovinele, vacile și păsările prinse de inundații
Comisia Europeana
Thierry Breton / FOTO: Wikipedia

pixel