Câștigătorii crizei de semiconductori: Profituri ridicate pentru TSMC, liderul mondial de microcipuri
Autor: Ciprian Dumitrache | 14 oct 2021 / 15:17
Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd (TSMC), cel mai mare producător de cipuri pe bază de contact din lume, a raportat o creştere de 13,8% a profitului trimestrial, pe fondul majorării cererii pe plan global pentru semiconductori, transmite Reuters.

Compania din Taiwan continuă să beneficieze de creşterea traficului de internet în perioada pandemiei de coronavirus (COVID-19), care a sporit cererea pentru cipuri de memorie pentru servere şi calculatoare personale, deoarece mai mulţi oameni lucrează de acasă.

Consumatorii au achiziţionat masiv produse electronice de consum, ceea ce a provocat un deficit de semiconductori pe plan global. Principalii producători globali de cipuri pe bază de contact din lume sunt TSMC (cu o cotă de piaţă de 52,9%) şi Samsung (cu o cotă de piaţă de 17,3%), conform datelor TrendForce.

TSMC, un furnizor cheie al Apple, a înregistrat în trimestrul trei din 2021 un profit net de 156,3 miliarde de dolari Taiwan (5,56 miliarde de dolari SUA), depăşind cu mult estimările de 149 miliarde de dolari Taiwan ale analiştilor intervievaţi de Refinitiv.

"Rezultatele noastre din trimestrul trei din 2021 sunt în principal sprijinite de cererea solidă din partea celor patru platforme de creştere", a afirmat directorul financiar Wendell Huang, referindu-se la cererea solidă pentru cipuri, inclusiv cele pentru smartphone-uri, maşini şi "Internetul lucrurilor" (Internet of Things) - conceptul conectării la internet a dispozitivelor din locuinţe.

"În trimestrul patru din 2021 ne aşteptăm ca afacerea noastră să fie sprijinită de cererea solidă pentru cipuri fabricate cu tehnologia de cinci nanometri (nm)", a adăugat Huang.

Compania se aşteaptă acum la o creştere de 24% a veniturile în acest an, faţă de un avans de 20% previzionat anterior, datorită majorării cererii pentru semiconductori.

Veniturile TSMC au urcat cu 22,6% în trimestrul trei din 2021, la 14,88 miliarde de dolari, în linie cu prognoza precedentă a companiei, între 14,6 şi 14,9 miliarde de dolari.

Citește și: Prinţul William se alătură tatălui său: "Ar fi un dezastru absolut". Apel dramatic pentru climă

Pentru trimestrul patru din 2021, TSMC se aşteaptă la venituri de 15,4 - 15,7 miliarde de dolari, faţă de 12,68 miliarde de dolari în perioada similară din 2020.

Anul acesta, acţiunile TSMC au urcat la bursă cu aproximativ 8,5%, evaluând compania la 526,3 miliarde de dolari.

Cea mai mare parte a cipurilor TSMC sunt produse în Taiwan, iar compania are facilităţi mai vechi de producţie în China şi în statul american Washington.

G Ad:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Greva STB are șanse mici să se termine

Șansele ca greva de la STB să se termine sunt foarte...

Testare gratuită COVID-19. Lista completă a farmaciilor

Ministerul Sănătății a modificat lista farmaciilor unde...

Cum afli câți bani ai la Pilonul II de pensii

În România există trei categorii de pensii, Pilonul 1 la...

Curs valutar BNR: Ce se întâmplă cu AURUL, LEUL și EURO

Moneda naţională s-a apreciat vineri în raport cu euro,...

Bloomberg: Renault vrea să-și extindă afacerea din China

Directorul general al Renault, Luca de Meo, s-a săturat...

Crossuri parteneri
Crossuri parteneri
DCMedical.ro
DCMedical.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro