Cât au cheltuit turiștii străini în România
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Turisti
Turisti
Peste 2,78 milioane de turişti străini s-au cazat în România pe parcursul anului trecut, cheltuind, în medie, 2.383,5 lei de persoană, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică publicate joi. Cheltuielile totale ale nerezidenţilor cazaţi în România în 2018 s-au ridicat la 6,636 miliarde de lei, transmite Agerpres.

 Principalul motiv al sejurului petrecut de turiştii nerezidenţi în România, în anul 2018, l-au reprezentat afacerile, participarea la congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii (56,7% din numărul total de turişti nerezidenţi), cheltuielile acestora reprezentând 60% din total. Cel de-al doilea motiv al sejurului petrecut de nerezidenţi în România l-au reprezentat călătoriile în scop particular (43,3% din numărul total de turişti nerezidenţi), dintre acestea evidenţiindu-se călătoriile pentru vacanţe (66,4%). Călătoriile în scop particular includ călătoriile pentru vacanţe, cumpărături, evenimente culturale şi sportive, vizitarea prietenilor şi rudelor, tratament medical, religie, tranzit şi alte activităţi.

Citește și: Câți bani a câștigat Grecia din turism. Germanii, cei mai mari contributori

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezintă cheltuielile pentru cazare (52%), fiind preferată cazarea cu mic dejun inclus (91,2%). Cheltuielile turiştilor nerezidenţi în restaurante şi baruri au fost de 17,3%, iar cele pentru cumpărături au reprezentat 12,9%. Din totalul cheltuielilor pentru cumpărături, 39,9% au reprezentat cheltuielile pentru cumpărarea alimentelor şi băuturilor, urmate de cheltuieli pentru cumpărarea de cadouri şi suveniruri 36,7%. Cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au avut o pondere de 49,9% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru pentru acces în parcuri de distracţii, târguri, cazinouri, săli de jocuri mecanice au reprezentat 40,7% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Din totalul nerezidenţilor sosiţi în România, 48,4% şi-au organizat sejurul prin agenţii de turism, iar 35% şi-au organizat singuri sejurul. Principalul mijloc de transport utilizat de turiştii nerezidenţi pentru a sosi în România a fost avionul (79,7% din numărul total de turişti). Autoturismele proprii au reprezentat 11,8%, urmate de autocare şi autobuze cu 7%, alte mijloace (tren, ambarcaţiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete etc.) 1,5%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Norvegia vrea să construiască un tunel pentru ... nave

Un proiect ieșit din comun și estimat la 300 milioane de...

Aurul a recăpătat curaj și câștigă teren

Prețul aurului a crescut luni, susținut de slăbirea...

Cum vezi cine te-a blocat pe WhatsApp

Aplicația care numără aproape 2 miliarde de utilizatori...

Telefoanele Samsung care vor avea acces la Android 15

În timp ce Android 15 este planificat pentru această...

Rheinmetall vrea crearea unui consorțiu european de armament

Rheinmetall sugerează crearea unui consorțiu european de...

Întâlnire crucială între Ursula von der Leyen și Xi Jinping

Întâlnirea crucială între preşedinta Comisiei Europene,...


pixel