Proiectul Ro-HydroHub. Câciu: ”Este un model care trebuie perpetuat”
La Palatul Victoria, a fost...
Toate categoriile de personal angajat de la Senat, adică fără senatori, sunt eligibile pentru sporul de condiții vătămătoare, de la secretarul general din vârful ierarhiei până la muncitorul necalificat care plimbă roaba cu nisip, adică un plus de 15% la salariul de bază.
Secretarul general al Senatului, funcție ocupată actualmente de Izabela Chencian, are un salariu de bază de 20.194 de lei, cu aproape 2.000 de lei mai puțin decât președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, însă diferența este compensată de sporul de condiții vătămătoare care îi mai aduce în buzunar 3.030 de lei. Adjunctul lui Chencian are 19.010 lei plus sporul de 15%. Cele două funcții sunt incluse în categoria înalților funcționari publici parlamentari care au un salariu fix, fără să țină seama de vechime, și pentru care se va acorda pensie specială de serviciu.
Șefi fără studii superioare
Urmează apoi categoria funcțiilor de conducere pentru care se ia în calcul și vechimea și pentru care sunt solicitate studii superioare. De exemplu, salariul de bază al unui director poate varia între 10.289 și 13.717 lei. În consecință variază și sporul de condiții vătămătoare între 1.544 și 2.058 lei.
Citește și: Senatorii, ”mână spartă” pe banii contribuabililor
A treia categorie este cea a funcțiilor de execuție, în care condiția nivelului de studii variază. Consilierii parlamentari sunt cei mai bine plătiți, în intervalul 6.575-10.062 lei. Șef de cabinet sau referent parlamentar poți să ajungi chiar și cu studii medii, însă salariile sunt consistente, putând ajunge la 4.584 de lei plus un sporul de ”vătămături” de până la 688 de lei. Șoferii senatorilor, deși nu au condiția unei diplome de bacalaureat, au salarii mai consistente decât muncitorii care au o calificare și al căror salariu oscilează între 2.654 și 3.692 de lei, la care se adaugă sporul între 399 și 544 de lei.
Parlamentarii dau la săraci ca să primească ei mai mult
Indemnizațiile parlamentarilor se calculează în funcție de salariul minim brut pe economie care se înmulțește cu anumiți coeficienți, după funcția pe care fiecare senator o are. Astfel, dacă o majorare a salariului minim îi aduce câteva zeci de lei în plus lui Gheorghe sau lui Vasile, parlamentarii primesc mult mai mult.
De exemplu, indemnizația brută a președintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a fost în 2018 de 21.850 de lei, rezultată din înmulțirea salariului minim de 1.900 de lei cu coeficientul de 11,5, fixat prin lege. Pentru un senator obișnuit, coeficientul este de 9,00, iar indemnizația rezultată este de 17.100 de lei. Numai că de la 1 ianuarie, salariul minim a crescut la 2.080 de lei, iar parlamentarii au avut mai multe motive să se bucure decât muncitorul de rând care se chinuie să pună o pâine pe masa familiei. La acest cuantum, indemnizația brută a președintelui Senatului a ajuns la 23.920 de lei, iar a unui senator fără funcție de conducere la 18.720 de lei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
La Palatul Victoria, a fost...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...
Decizia adoptată în ședința de...
Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...
Trenul nou a fost anulat joi...
În şedinţa de joi a...
Legile gravitației par să se...
Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...
MF sprijină autoritățile locale...
Potrivit celui mai recent...
La data de 19 noiembrie 2024,...
Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...
O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...
Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...
Proiect de OUG pentru...