Chirie de 200.000 de euro, atât plătește Ministerul Investițiilor
Adrian Câciu a făcut câteva...
"Mai puţină corupţie înseamnă mai puţine venituri pierdute şi mai puţină risipă pe partea de cheltuieli, o calitate mai mare a învăţământului public şi a infrastructurii", se arată în raportul publicat joi de FMI. Acest raport nu include un clasament al celor mai corupte ţări dar descrie corupţia ca o problemă globală.
"În rândul economiilor avansate, o ţară din primul sfert în termeni de control al corupţiei colectează, în medie, venituri mai mari cu 4,5% din PIB, decât o ţară din ultimul sfert. Decalajul în termeni de colectare a veniturilor este de 2,75% din PIB în rândul economiilor emergente şi de 4% din PIB în rândul economiilor cu venituri reduse", susţine raportul FMI.
Studiile anterioare au arătat că industriile extractive, precum mineritul sau forajele petroliere, sunt o zonă propice pentru corupţie, la fel ca şi procedurile de achiziţii şi administrarea companiilor de stat. Raportul FMI se concentrează pe transparenţă şi supervizare ca elemente cheie în combaterea corupţiei în aceste zone, având drept catalizator o presă puternică şi independentă.
Citește și: Băgăm spaima în ruși! Listă neagră de la București
"Ne aşteptam ca transparenţa să meargă mână în mână cu un rezultat fiscal bun însă ceea ce ne-a surprins a fost că efectul transparenţei este mult mai puternic în ţările care au o presă independentă sau o societate civilă solidă. Iar când ai acestea două împreună efectul este mult mai puternic", a declarat Paolo Mauro, directorul adjunct în departamentul de Afaceri fiscale al FMI.
Printre recomandările FMI în vederea combaterii corupţiei se numără profesionalizarea corpului funcţionarilor, inclusiv angajarea pe bază de merit, precum şi nevoia unor legislaţii fiscale şi coduri de business simplificate pentru a evita tentaţia mitei. Raportul menţionează de asemenea faptul că tehnologia poate ajuta la combaterea corupţiei. De exemplu, derularea de achiziţii online este văzută ca o componentă rapidă şi ieftină a luptei anticorupţie.
Cele 1.000 de miliarde de dolari sub formă de venituri din taxe suplimentare se adaugă studiilor precedente care arată că corupţia în sectorul public cost între 1.500 şi 2.000 de miliarde de dolari pe an numai în şpăgi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Adrian Câciu a făcut câteva...
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...