Cât costă corupția. Calculul înfiorător al FMI
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Cele mai bune urări ale preșdintelui BCE, Christine Lagarde: ”Vom ridica din nou ratele”. Iată mișcările BCE pentru 2023
Cele mai bune urări ale preșdintelui BCE, Christine Lagarde: ”Vom ridica din nou ratele”. Iată mișcările BCE pentru 2023
Combaterea corupţiei ar putea genera venituri suplimentare din taxe în valoare de 1.000 de miliarde de dolari anual la nivel global, sau 1,25% din PIB-ul mondial, arată un studiu publicat joi de Fondul Monetar Internaţional (FMI), transmite Reuters. Pe lângă majorarea veniturilor guvernamentale, combaterea corupţiei ar contribui de asemenea la reducerea risipei şi are o contribuţie chiar şi la îmbunătăţirea performanţelor şcolare în cazul elevilor de la şcolile de stat. De asemenea, îmbunătăţeşte încrederea în guvern în rândul opiniei publice.

"Mai puţină corupţie înseamnă mai puţine venituri pierdute şi mai puţină risipă pe partea de cheltuieli, o calitate mai mare a învăţământului public şi a infrastructurii", se arată în raportul publicat joi de FMI. Acest raport nu include un clasament al celor mai corupte ţări dar descrie corupţia ca o problemă globală.

"În rândul economiilor avansate, o ţară din primul sfert în termeni de control al corupţiei colectează, în medie, venituri mai mari cu 4,5% din PIB, decât o ţară din ultimul sfert. Decalajul în termeni de colectare a veniturilor este de 2,75% din PIB în rândul economiilor emergente şi de 4% din PIB în rândul economiilor cu venituri reduse", susţine raportul FMI.

Studiile anterioare au arătat că industriile extractive, precum mineritul sau forajele petroliere, sunt o zonă propice pentru corupţie, la fel ca şi procedurile de achiziţii şi administrarea companiilor de stat. Raportul FMI se concentrează pe transparenţă şi supervizare ca elemente cheie în combaterea corupţiei în aceste zone, având drept catalizator o presă puternică şi independentă.

Citește și: Băgăm spaima în ruși! Listă neagră de la București

"Ne aşteptam ca transparenţa să meargă mână în mână cu un rezultat fiscal bun însă ceea ce ne-a surprins a fost că efectul transparenţei este mult mai puternic în ţările care au o presă independentă sau o societate civilă solidă. Iar când ai acestea două împreună efectul este mult mai puternic", a declarat Paolo Mauro, directorul adjunct în departamentul de Afaceri fiscale al FMI.

Printre recomandările FMI în vederea combaterii corupţiei se numără profesionalizarea corpului funcţionarilor, inclusiv angajarea pe bază de merit, precum şi nevoia unor legislaţii fiscale şi coduri de business simplificate pentru a evita tentaţia mitei. Raportul menţionează de asemenea faptul că tehnologia poate ajuta la combaterea corupţiei. De exemplu, derularea de achiziţii online este văzută ca o componentă rapidă şi ieftină a luptei anticorupţie.

Cele 1.000 de miliarde de dolari sub formă de venituri din taxe suplimentare se adaugă studiilor precedente care arată că corupţia în sectorul public cost între 1.500 şi 2.000 de miliarde de dolari pe an numai în şpăgi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cum va fi eliminată plafonarea prețurilor la energie

Ministerul Energiei a lansat în dezbatere publică...

Pentru JO 2024, armele pentru scrimă sunt fabricate manual

„O meserie atipică, cu oameni atipici”: la Blaise...

Maldive se aruncă în brațele Chinei

Noul președinte al arhipelagului intenționează să se...

Salina Praid a fost închisă. Veşti proaste pentru turişti

Veşti proaste pentru cei care plănuiau să viziteze...

Bani de la stat pentru montarea repartitoarelor. Află detalii

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a pus...

CFR modernizează haltele Costineşti Tabără şi Neptun

Veşti bune pentru cei care aleg trenul pentru a ajunge...

Programul Rabla Plus nu are succesul scontat

Sumele neconsumate în Programul "Rabla Plus" pentru...


pixel