Cât costă un hectar de teren arabil în Europa? Malta și Olanda, în top, România printre cele mai ieftine!”

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Reren agricol / Foto: Freepik
Reren agricol / Foto: Freepik
Preţul mediu al unui hectar de teren arabil în Uniunea Europeană era, în 2023, de 11.791 euro, în România fiind 8.414 euro, în timp ce preţul mediu anual de închiriere pentru terenul arabil sau păşunile permanente se situa la 173 euro pe hectar, arată datele publicate marţi de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

În rândul celor 22 de ţări pentru care sunt disponibile datele, cel mai ridicat preţ mediu pentru un hectar de teren arabil se înregistra în Malta: 283.039 euro pe hectar. Următoarele cele mai ridicate preţuri medii erau în Ţările de Jos: 91.154 euro pe hectar, şi Luxemburg: 42.540 euro pe hectar. În contrast, cele mai scăzute preţuri medii erau în Croaţia: 4.491 euro pe hectar, Letonia: 4.591 euro pe hectar şi Slovacia: 5.189 euro pe hectar.

Există variaţii regionale semnificative în privinţa preţurilor terenurilor în UE. În afara Maltei, care în aceste statistici este inclusă ca regiune unică, cel mai ridicat preţ mediu pentru un hectar de teren arabil se înregistra în Viena, Austria: 189.000 euro, Flevoland, Ţările de Jos: 178.093 euro şi Insulele Canare, Spania: 148.247 euro.

Cele mai scăzute preţuri se înregistrau în regiunile suedeze Ovre Norrland (1.951 euro pe hectar) şi Mellersta Norrland (2.378 euro pe hectar) şi în cea franceză Franche-Comte (2.580 euro pe hectar).

În rândul celor 21 de ţări pentru care sunt disponibile datele, cel mai ridicat preţ mediu pentru închirierea de teren arabil sau de păşuni permanente se înregistra în Ţările de Jos, la 914 euro pe hectar, iar cel mai scăzut în Slovacia, la 67 euro pe hectar.

În rândul regiunilor UE, închirierea unui hectar de teren arabil era cea mai scumpă în 2023 în Flevoland, Ţările de Jos: 1.787 euro pe hectar, Insulele Canare, Spania: 1.164 euro pe hectar, şi Noord-Brabant, Ţările de Jos: 1.111 euro pe hectar.

În contrast, cele mai scăzute chirii erau în regiunile suedeze Ovre Norrland şi Mellersta Norrland (24 euro pe hectar în 2022), Stredne Slovensko (40 euro pe hectar) şi Vychodne Slovensko (43 euro pe hectar) în Slovacia.

Datele pentru România privind închirierea unui hectar de teren arabil nu sunt disponibile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
Foto: Freepik.com
BNR: Indice ROBOR
Petrișor Peiu

Viktor Orban lansează programul "Prima casă" în Ungaria

Orban mizează pe „prima casă” în campania pentru 2026.

ANAF
Sursa foto: Shutterstock
Sursă foto: Shutterstock
Grecia

Atenţionare de călătorie: Risc ridicat de incendii în Grecia

Avertizare pentru cei care şi-au programat călătorii în...

Dolari / FOTO: Freepik
Pexels.com
Ilie Bolojan / Foto: gov.ro
Programele AFM se suspendă
Adrian Negrescu
Guvernul are buzunarele goale / Ilustrație: DCBusiness
S-au schimbat regulile achizițiilor publice
London Metal Exchange
Lingouri de aur
Banca Națională a Poloniei
Oameni pe strada / Foto: Freepik
Ministerul Finanțelor

pixel