Cât curent consumă o mașină de spălat? Dar un aer condiționat? Iată costurile

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Este bine de știut
Este bine de știut
Este cumplit de cald. Dacă afară putem folosi un evantai, în interior, fără aer condiționat este greu de suportat aerul încins. La fel cum folosim, poate, mai des mașina de spălat, pentru a scoate din haine mirosurile neplăcute. Cât ne costă toate astea? 

Cât curent consumă un aparat de aer condiționat? Specialiștii atrag atenția că, la achiziționarea unor astfel de dispozitive, trebuie să știm puterea lor în KW de care dispun și din ce clasă energetică fac parte. Informații care, de regulă, se regăsesc pe fișele de prezetare a aparatelor. 

Trebuie precizat faptul că aparatele de aer condiționat care dispun de clasa energetică A sau A+ pot avea un consum mai mic cu până la 40% decât cele care fac parte din clasa energetică C sau D. În plus, pentru un consum mai redus de curent al aparatului de aer condiționat, trebuie întotdeauna optat pentru cele mai multe eficiente unități din punct de vedere energetic.

Prin urmare, la cumpărarea unor aparate de aer condiționat trebuie întotdeauna alese unități inverter, cu cea mare eficiență energetică, începând cu clasa A +, de preferință un +++. Cei care dețin un model clasa A+ trebuie să ştie că acesta consumă 1,08 kw/h. Asta înseamnă că achitați 0,8 + 1,08 = 0m86 lei pe oră.

Dacă luăm în calcul că pe timpul verii aparatul este pornit, în medie, 6 ore pe zi, asta înseamnă 6 x 30 = 180 de ore pe lună. Astfel, calculul final este de 180 x 0,86 = 154 de lei pe lună, potrivit unei analize a antena3.ro.

O mașină de spălat

În cazul mașinilor de spălat, consumul este, în medie, de 0,85 kWh. O familie formată din trei persoane folosește mașina de spălat de aproximativ două ori pe săptămână, câte două ore de fiecare dată. Adică patru ore pe săptămână sau 14 ore/lună.

Într-o lună, consumul se ridică, așadar, la 14 ore x 0,85 kWh = 12 kW. 1 kwh = 0,8 lei. Adică, te costă: 12 x 0,8 lei = 9,6 lei, ceea ce înseamnă – aproximând, 10 lei pe luna în plus la factură, potrivit Gândul.

Conform datelor unui studiu de caz, o mașină de spălat rufe consumă nu mai mult de 1 kWh pentru o spălare normală de haine. Astfel, o persoană nu ar trebui să scoată din portofel mai mult de un leu pentru fiecare utilizare a mașinii, însă lucrurile se pot schimba în funcție de prețurile pe care furnizorii de energie electrică doresc să le aplice în viitor.

În prezent un kWh consumat costă un leu, însă în cazul în care majorarea prețului pentru energia electrică continuă, tariful pentru un singur kWh ar putea ajunge la suma 1,5 lei. Din suma aferentă plății pentru un kWh, 0,29 lei for fi compensați ulterior din partea statului, astfel încât suma pe care majoritatea consumatorilor casnici trebuie să o scoată din propriile buzunare ar fi de doar 0,71 lei/kWh.

Citește și Cât curent consumă un laptop într-o oră. Banii pe care îi plăteşti în plus în fiecare lună

Te-ai întrebat vreodată cât curent consumă un laptop? Ei bine, acest dispozitiv îţi măreşte enorm factura la energie electrică.

Laptopul consumă aproximativ 80 de wați pe oră, adica are un consum pe ora de 0.080 kWh. Timp de 8 ore, consumul este de aproximativ 0.640 kWh. Pentru o lună, ajunge la 19.2 kWh.

Luând în calcul un cost pe 1 kwh de 0.8 lei, rezultă că, pe lună, costul este: 19.2 x 0.8 lei = 15,36 lei pe lună, scrie gândul.ro. 

Cu toate acestea, nu laptopul este cel mai mare consumator de energie electrică dintr-o gospodărie. Potrivit Institutului pentru Diversificare și Conservare a Energiei (IDAE) din Spania, frigiderul conduce în clasament, cu aproape 19% din consumul total. Acesta este urmat de următoarele electrocasnice:

Televizior: 7,5%
Mașina de spălat: 7,3%
Cuptorul: 5,1%
Computer desk-top: 4,6%

Nu lăsa aparate electrice să funcționeze în regim sleep. Este mai bine să le scoți din priză.

Nu lăsa încărcătorul de telefon conectat atunci când nu-l utilizezi. Chiar și fără telefon, acesta consumă puțin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de la București / FOTO: Facebook
Prof. Mircea Coșea
Foto: Freepik.com
Biroul unui judecător / Foto: Freepik
Hidroelectrica
Mircea Fechet / FOTO: Gov.ro
Miliardarul și invetitorul american Ray Dalio / FOTO: Wikipedia
Boeing
Eolian offshore / FOTO: Freepik

Energia eoliană offshore: Ce a rămas din gloria de altădată?

Carnajul bursier continuă pentru actorii din acest...

Platformă petrolieră / FOTO: Freepik
Sebastian Burduja / Foto: gov.ro
Casa de schimb valutar: Foto: Oana Pavelescu
Criză economică / Foto: Freepik

Norvegia pierde o avere: Zeci de miliarde au fost spulberate

Fondul suveran al Norvegiei, afectat de declinul pieței...

Donald Trump vorbește la telefon
Panouri fotovoltaice /FOTO: Pagina de Facebook a AFM
Unifarm / Foto: Agerpres
Camioane/ Foto: Freepik

RO e-Transport, frânat de Guvern care amână sancțiunile

Guvernul amână sancțiunile pentru e-Transport până la...

Lucrător la spații verzi / Foto: Freepik
Mașini / Foto: Freepik
La bancă
Familie / Foto: Freepik
Cristian Popa, BNR
Steagul Bulgariei
Donald Trump și Elon Musk
Donald Trump / Foto: Flickr
Bani / Foto: DCBusiness
Comisarul european pentru Buget, luptă antifraudă şi administraţie publică, Piotr Serafin
Bună dimineața! / FOTO: Freepik

pixel