Cât de bogat este misteriosul inventator al Bitcoin

Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Creatorul Bitcoin ar putea fi cel mai bogat om de pe planetă
Creatorul Bitcoin ar putea fi cel mai bogat om de pe planetă
Misteriosul inventator al bitcoin ar putea deveni cel mai bogat om de pe planetă.

Averea lui ”Satoshi Nakamoto”, inventatorul bitcoinului, crește la fel de repede ca valoarea criptomonedei sale. Cu toate acestea, nimeni nu știe cu adevărat cine se află în spatele acestui pseudonim. Nici unde locuiește, nici măcar dacă încă mai trăiește.
Deținerea a câțiva bitcoini poate fi deja deosebit de profitabil astăzi. Într-adevăr, prețul criptomonedei a trecut de la 3.000 la peste 40.000 de dolari în mai puțin de un an. Iar inventatorul său deține aproximativ 980.000 de unități, sau o valoare actuală de aproximativ 36 miliarde de dolari (30 de miliarde de euro), relatează CNews.

A 20-ea avere mondială

Dacă fluctuațiile sale capricioase sunt bine cunoscute observatorilor, prețul său actual l-ar situa deja pe ”Satoshi Nakamoto” în jurul locului 20 în averile mondiale, potrivit Forbes. Și dacă bitcoinul ar evolua în continuare, dincolo de 100.000 de dolari, o perspectivă foarte credibilă pe termen scurt, ar depăși cu ușurință averile lui Jeff Bezos (Amazon) și Elon Musk (Tesla, SpaceX).

Cel mai faimos anonim din lume

Dar dacă ghilimelele sunt impuse în jurul numelui său, este pentru că, în realitate, nimeni nu îl cunoaște pe cel (sau pe aceia) din spatele acestui pseudonim: cel mai faimos anonim de pe planetă. Numele său a apărut pentru prima dată pe 31 octombrie 2008 pe forumul Fundației P2P, amintește site-ul bitcoin.fr și nu există nicio urmă a identității sale înainte de crearea criptomonedei.

Cum te poti proteja de volatilitatea Bitcoin. Moneda s-a prăbușit cu aproape 30%

Un japonez? 

Majoritatea investigațiilor făcute pe tema identității lui ”Satoshi Nakamoto” sunt de acord cu câteva indicii. Nu ar fi japonez, așa cum pare să indice numele său, ci mai degrabă britanic. Într-adevăr, stilul său de scris îi trădează originile cu expresii tipice englezei britanice. Cu excepția cazului în care, desigur, aceasta este doar o altă pistă fală. Alții au spus că este de fapt american, așa că postările sale erau scrise în mod regulat în timpul orelor de tranzacționare pe coasta de vest a Statelor Unite.

Cele mai des citate nume

Printre cele mai des citate nume: Nick Szabo, informatician din mișcarea Cypherpunks; Hal Finney, primul utilizator de bitcoin; Martti Malmi, unul dintre primii „mineri”; Michael Clear, un coder irlandez sau Craig Steven Wright, un australian. Toți au negat mai mult sau mai puțin zvonurile. O variantă originală evocă un grup de cercetători din patru companii: Samsung, Toshiba, Nakamichi și Motorola sau SA-TOSHI-NAKA-MOTO, spune Olivier Bossard la Forbes. Totuși, ipoteza nu este foarte credibilă.

Geneza bitcoinului

La 31 octombrie 2008, în plină criză financiară globală, un anumit „Satoshi Nakamoto” și-a anunțat intenția de a crea o monedă electronică virtuală. La 3 ianuarie 2009, primul bitcoin a fost „ minat ”, ”Genesis Block ”, iar prima tranzacție a fost făcută pe data de 12 ianuarie. Doisprezece ani mai târziu, un bitcoin valorează 30.507,67 euro.

Monedă virtuală descentralizată

Bitcoin este o monedă virtuală descentralizată bazată pe un algoritm. Spre deosebire de monedele fizice precum euro sau dolarul, acesta este intangibil și nu este guvernat de nicio bancă centrală, de niciun guvern, ci de o mare comunitate de utilizatori de internet. 

Bitcoin este utilizat pentru a plăti servicii, bunuri sau chiar pentru a cumpăra alte valute. Acum este acceptat de mii de site-uri web și magazine.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com

pixel