Urmărește dezbaterea live

Cât de mult vor crește prețurile și ratele bancare. Directorul FMI a făcut anunțul în cadrul G-20
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Kristalina Georgieva
Kristalina Georgieva
Problemele financiare pentru cei îndatorați și cei mai săraci sunt abia la început, atrage atenția directorul general al FMI, Kristalina Georgieva. 

Ratele dobânzilor vor continua să crească la nivel global, până în anul 2023. Tot anul viitor, prețurile care au explodat în ultimul an vor începe să scadă, ca răspuns la acțiunile băncilor centrale, a avertizat vineri directorul general al Fondului Monetar Internațional (FMI), citat de CNBC.

„Băncile centrale intensifică măsurile pentru a controla inflaţia, este o prioritate. Trebuie să continue până când devine clar că aşteptările inflaţioniste rămân ferm ancorate.

În acest moment, încă vedem inflaţia în creştere; trebuie să aruncăm nişte apă rece pe ea”, a declarat Georgieva, la întâlnirea G-20 de vineri, din Bali.

Oficialul FMI a dat vina pe pandemie – care a condus la blocaje și pe război pentru cauzele inflației, fără a face vreo precizare despre inițiativele „Green Deal” de la Bruxelles, care au triplat tarifele la energie, dintr-un foc.

Indicele preţurilor mărfurilor alimentare al Băncii Mondiale pentru perioada martie-aprilie a crescut cu 15% în ultimele două luni şi a fost cu peste 80% mai mare decât acum doi ani.

Momentan, preţurile petrolului au cunoscut o scădere. Astfel, s-au retras de la un maxim de 120 de dolari pe baril atins la începutul lunii iunie și 140 de dolari în martie, la sub 100 de dolari pe baril în această săptămână. Totuși, tarifele de la pompă continuă să se mențină extrem de mari.

În noul context inflațonist, până și americanii se plâng de instabilitate. SUA a înregistrat luna trecută un maxim al ultimilor 40 de ani, de 9,1%, o situaţie descrisă de secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, la G-20, drept „inacceptabil de ridicată”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...


pixel