Cifra cifrei: 13.481 de firme au pus lacătul pe ușă în România
Această tendință reflectă...
La momentul adoptării legii, singurii beneficiari erau regele Mihai și fostul președinte Emil Constantinescu. Pe parcurs li s-au alăturat Ion Iliescu și Traian Băsescu. Veniturile acestora au variat în funcție de veniturile președintelui în funcție care, la rândul său, a avut indemnizația calculată, potrivit Legii salarizării unice, având ca termen de referință salariul minim brut pe economie.
Astfel, până în iunie 2017 inclusiv, Klaus Iohannis încasa în mână aproximativ 15.000 lei pentru ca din iulie indemnizația să-i scadă la circa 12.000 de lei, odată cu intrarea în vigoare a Legii salarizării unice. În cursul anului 2018, președintele a primit în jur de 13.000 de lei lunar. La acest ultim cuantum, indemnizația foștilor șefi ai statului a fost ceva mai mare de 9.750 de lei, adică 117.000 anual.
Citește și: Videanu se întoarce de unde a plecat
Din 2017, plățile la acest capitol au fost făcute direct din bugetul Administrației Prezidențiale când au fost alocați 745.000 de lei. Anul trecut fondul a scăzut la 605.000, în condițiile în care regele Mihai a murit în decembrie 2017. Din această sumă, 349.000 de lei au reprezentat indemnizațiile propriu-zise, iar restul celelalte cheltuieli legate de drepturile foștilor președinți de stat. Pentru 2019, suma totală alocată este de 616.000 de lei, în ușoară creștere în condițiile în care și nivelul salariului minim a crescut și, în consecință indemnizația președintelui în funcție și cele ale predecesorilor săi.
De precizat este că, în afara decesului, plata acestor drepturi încetează în cazul în care un fost șef de stat a fost condamnat penal la o pedeapsă privativă de libertate cu executare. Din acest punct de vedere, singurul care ar putea avea probleme este Ion Iliescu, împotriva căruia a fost începută urmărirea penală în dosarele Revoluției și mineriadei din iunie 1990.
Citește și: Cei 10 fugari de lux ai României, gaură de jumătate de miliard de euro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Această tendință reflectă...
La capătul unor dezbateri...
Dana Tănase, directorul...
"Make the impossible possible"...
Anunțul a fost făcut de Bernd...
Andrea Orcel, directorul general al UniCredit SpA, a...
Este o manevră care face parte din planurile de...
Amazon continuă să-și...
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Suedia este pregătită să...
Bitcoin, cea mai mare...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...