Cât timp pot persista simptomele de Covid-19. Răspunsul oferit de specialiști

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Simpromele pot persista un timp extrem de îndelungat
Simpromele pot persista un timp extrem de îndelungat
Un nou studiu publicat în revista medicală The Lancet încească să arunce lumină asupra perioadelor de convalescență de după Covid-19.

Simptomele de Covid-19 pot persista până la șase luni, spune studiul publicat în The Lancet, studiu care a analizat unele dintre primele persoane care au fost spitalizate.

Studiul s-a axat pe un număr de 1.733 de cazuri care au fost spitalizate în Wuhan, China - unde a fost detectat pentru prima dată coronavirusul - din ianuarie până în mai 2020. Mulți au fost spitalizați înainte ca boala să aibă chiar un nume.

Aproximativ trei sferturi dintre pacienți au raportat simptome persistente la șase luni după diagnosticul inițial. 63% au spus că au încă oboseală sau slăbiciune musculară, 23% au menționat anxietate sau depresie, iar 26% au raportat probleme cu somnul.

"Analiza noastră indică faptul că majoritatea pacienților continuă să trăiască cu cel puțin unele dintre efectele virusului după părăsirea spitalului și evidențiază necesitatea îngrijirii post-externare", a spus dr. Bin Cao, autor al studiului și director adjunct al Centrul pentru Boli Respiratorii de la Spitalul de Prietenie China-Japonia din Beijing.

Experți: Amestec DEVASTATOR! Pandemie în pandemie

Totuși, acesta a fost un studiu observațional, ceea ce înseamnă că este imposibil de făcut relația acestor simptome direct de coronavirus. Pentru a arăta o legătură adevărată, studiile ar trebui să compare rezultatele și cu alte spitale care au tratat infecții similare.

„Mi-aș fi dorit să fi văzut date despre pacienții internați cu altceva decât Covid-19 în acea perioadă”, a spus dr. Hana El Sahly, profesor asociat de virologie moleculară și microbiologie și de medicină la Baylor College of Medicine din Houston care nu a fost implicat noua cercetare.

„A fi internat cu pneumonie poate fi un eveniment traumatic pentru oricine”, a spus El Sahly, adăugând că nu este neobișnuit ca acei pacienți să prezinte simptome persistente.

De asemenea, studiul a constatat că cei cu cele mai severe forme au avut încă probleme cu respirația șase luni mai târziu. Mai mult de jumătate dintre cei care au necesitat oxigen suplimentar s-au confruntat ulterior cu o afecțiune care reduce fluxul de oxigen din plămâni în sânge. Și au avut probleme la finalizarea testelor de rezistență la mers.

Dar nu este clar dacă aceast lucru este un rezultat al virusului sau este legat de o stare de sănătate subiacentă. În timp ce participanții la studiu au fost toți spitalizați, puțini au fost internați în unitatea de terapie intensivă, ceea ce înseamnă că rezultatele nu se pot aplica celor mai bolnavi pacienți.

Deoarece Covid-19 este o boală atât de nouă, suntam foarte la început în înțelegerea unora dintre efectele sale pe termen lung asupra sănătății pacienților, a spus Cao. El a adăugat că cercetarea poate servi la evidențierea necesității unei îngrijiri sporite pentru pacienții cu Covid-19 chiar și după ce sunt eliberați din spital.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Foto: Freepik.com
Freepik.com
Freepik.com
Foto: Freepik.com
Freepik.com
Cosmin Marinescu
Foto: Freepik.com
Panouri solare / Foto: Unsplash
Foto: Freepik.com
Freepik.com
Lingouri de aur / sursa foto: Freepik.com
Foto ilustrativ: Freepik.com
În magazin / FOTO: Freepik
Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu

Surpriză pe piața valutară: dolarul cade, aurul urcă!

BNR a publicat vineri, 11 aprilie 2025, cursul valutar...

Declarația unică - Foto ilustrativ
Donald Trump
Foto: Freepik.com

SUA şi Rusia discută, la Moscova, soarta Ucrainei

Mesagerul lui Trump la Kremlin: Steve Witkoff negociază...

Foto ilustrativ / Foto: Freepik
Oameni pe stradă / Foto: Oana Pavelescu
București / Foto: Freepik
Pensionari
Reciclare
Investitorii fug de dolar și obligațiuni americane / Foto: Freepik
Ursula von der Leyen
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Banca Națională a României
Foto: Freepik.com
Donald Trump

pixel