Câte chimicale conține o felie de tort de la cofetărie
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Prajiturile din cofetării conțin o grămadă de chimicale
Prajiturile din cofetării conțin o grămadă de chimicale
Asociația Pro Consumatori a analizat oferta de dulciuri din 20 de cofetării, precum și compoziția mixurilor pentru prăjituri comercializate în structurile comerciale de tip hipermarket.

Dacă tortul continuă să fie respectat ca produs consumat la ocazii speciale, prăjiturile au ajuns să între în categoria alimentelor consumate în exces, îndeosebi de către femei și copii, cu tot cortegiul de efecte nedorite pentru sănătatea consumatorilor.

Producerea tot mai facilă a zahărului în ultimele 2-3 secole a fost fără îndoială factorul cel mai favorabil pentru producerea cu ușurință a dulciurilor, prăjiturilor și torturilor.

Astfel de preparate dulci se produc în mod normal din făină, zahăr, unt, ouă și alte ingrediente. Acestea sunt vândute în cofetării sau preparate în casă, consumate, de obicei, la sfârșitul mesei.

Tot mai larg a pătruns în domeniul acestor dulciuri moda acoperirii cu straturi/cuverturi de culori și cu aspecte atrăgătoare, dar și cu gust foarte plăcut. Este vorba de așa-numitul fondant, termen adus din limba franceză (fondue = care se înmoaie). Fondantul este preparat din zahăr (10 părți), glucoză concentrată (1…3 părți ) și apă (circa 3 părți), la care se mai adaugă diverse componente pentru culoare, aromă, stabilitate etc.

SUA se confruntă cu o gravă criză a zahărului

Amestecul se aduce la temperatura de circa 115 grade Celsius, apoi se răcește până la 60 grade Celsius și se toarnă pe o masă (table, fr.) din marmură ori granit unde se tablează (amestecă) cu o spatulă până devine o pastă vâscoasă de culoare albă (când nu conține coloranți), care poate fi turnată peste corpul prăjiturilor/tortului ori, după caz, se poate modela în folii sau figurine comestibile.

Torturile și prăjiturile nu presupun mari diferențe din punct de vedere tehnologic; prăjiturile sunt torturi mici, așa cum torturile sunt prăjituri mari.

Majoritatea blaturilor de tort care se comercializează pe piaţa românească conţin următoarele ingrediente: făină de grâu, ouă, zahăr, sirop de glucoză-fructoză, lapte praf, emulgatori, conservanţi, agenţi de umezire, amidon de grâu, agenţi de afânare, emulsifianţi, corectori de aciditate sau alte arome. Iar dacă ne uităm cu atenţie pe această listă, vom remarca în primul rând că majoritatea ingredientelor regăsite în blaturile de tort au o componenţă inflamatoare pentru intestinele noastre, perturbând pe termen mediu şi lung componenta bacteriană a florei intestinale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...


pixel