Câte zile libere plătite mai au românii în 2022
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Românii mai au câteva zile libere plătite
Românii mai au câteva zile libere plătite
Zilele libere legale nelucrătoare sunt prevăzute în Codul muncii care este și singurul act normativ care prevede lista acestor zile.

La ora actuală există în total sunt 15 sărbători în care salariații au dreptul să stea acasă. 

Sărbătorile legale în care angajații români cu dreptul la zile libere plătite care au mai rămas în 2022 sunt după cum urmează:

- 15 august (Adormirea Maicii Domnului) - luni;

- 30 noiembrie (Sfântul Andrei) - miercuri;

- 1 decembrie (Ziua Națională) - joi;

- 25 și 26 decembrie (Crăciunul) - duminică și luni.

Conform legislației în vigoare angajații care aparțin altor culte religioase legale, în afară de cele creștine, beneficiază și de două zile libere pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale declarate de cultele respective. Acestea se acordă în alte zile decât în cele din lista de mai sus sau de concediu de odihnă.

Prin excepție, în cazul salariaților care țin de cultele creștine, liberele pentru Vinerea Mare, Paște și Rusalii se acordă în funcție de data la care sunt celebrate de fiecare cult în parte. Dacă există situații în care se „dublează” liberele, „dublurile” se recuperează.

În cazul angajaților care lucrează ”la foc continuu” precum, unitățile sanitare, unitățile de alimentație publică și locurile de muncă în care activitatea trebuie să continue din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității, angajatorii trebuie să asigure compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Dacă, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariații beneficiază de un spor la salariul de bază de minimum 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru, este subliniat în lege.

Situaţiile în care puteţi beneficia de zile libere de la serviciu - Lista

În afara celor 15 zile nelucrătoare de sărbători legale, angajații mai pot beneficia de anumite zile libere, plătite sau nu.

În afara celor 15 zile nelucrătoare de sărbători legale, angajații mai pot beneficia de anumite zile libere, plătite sau nu. Ele sunt prevăzute în Codul muncii, în acte normative specifice sau reglementări și politici interne de resurse umane ale fiecărei companii, reglementate la nivel local sau aliniate la nivel global.

EY România a pregătit o listă cu aceste zile:

CONCEDIUL DE ODIHNĂ. Cel mai comun beneficiu al salariatului este concediul de odihnă, care pornește de la un minimum de 20 de zile, peste care fiecare angajator poate acorda în plus zile de concediu. Criteriile în funcție de care angajatorul poate lua această decizie variază, putând fi legate, de exemplu, de vechimea în muncă sau vechimea în companie. De asemenea, pentru minori, persoanele cu dizabilități, nevăzători sau pentru cei care își desfășoară activitatea în condiții deosebite, angajatorul trebuie să acorde zile de concediu de odihnă suplimentare.

EVENIMENTE FAMILIALE. În cazul unor evenimente familiale deosebite, salariații au dreptul la zile libere plătite, care nu sunt incluse în durata concediului de odihnă, zile ce sunt stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern. Evenimentele pentru care angajații pot beneficia de zile libere plătite pot fi căsătoria salariatului, căsătoria unui copil, naşterea unui copil, decesul rudelor (de gradul unu sau doi), dar și în momentul în care angajatul își schimbă locul de muncă în cadrul aceleiaşi unităţi și își mută cu această ocazie și domiciliul în altă localitate. Zi liberă se poate acorda și la schimbarea domiciliului în aceeaşi localitate. În trecut, aceste zile, precum și numărul lor era precizat în contractul colectiv de muncă aplicabil la nivel național. Doar că, în timp, desființându-se contractul colectiv de muncă, fiecare angajator poate decide numărul și criteriile de acordare a unor astfel de zile libere.

SUSȚINEREA LUCRĂRII DE DIPLOMĂ. Salariaţii au dreptul la 30 de zile concediu fără plată, acordat o singură dată în viață, pentru pregătirea şi susţinerea lucrării de diplomă în învăţământul superior. Acest concediu se poate acorda şi fracţionat, la cererea salariatului. Pentru formarea profesională a angajatului, de asemenea, se pot acordă zile de concediu, cu sau fără plată, la inițiativa angajatului sau angajatorului. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...

Turcia anunţă suspendarea relaţiilor comerciale cu Israelul

Turcia a decis să oprească relațiile comerciale cu...

Județele care cheltuie cel mai puțin de Paște în 2024

Românii au o adevărată obsesie atunci când vine vorba...

”Se vor închide toate aprozarele!” Un strigăt de neputință

O spune patronul unui mic astfel de magazin, un...

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Știri despre: Cheltuieli de Paști; Temerile...

Slănic, stradă surpată. Evacuare extinsă, decisă de prefect

Prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu, a anunţat...


pixel