Câți bani reușesc românii să economisească lunar SONDAJ
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Românii fac economii cu mare greutate
Românii fac economii cu mare greutate
EXCLUSIV
La ora actuală în România unul din trei angajați sunt plătiți cu salariul minim pe economie care este de 2.550 lei brut.

În condițiile în care ne confruntăm cu o criză economică provocată de două cauze suprapuse, pandemia și războiul provocat de ruși în Ucraina, românilor nu le mai ajung banii de la o lună la alta iar despre economii nici nu poate fi vorba.

Conform unui sondaj efectuat înrândul cititorilor DCBusiness, aproape jumătate dintre respondenți (49,8%)nu reușesc să pună deoparte niciun leu, 21,5% reușesc să pună deoparte câteva sute de lei, 10,9% economisesc câteva mii de lei, 10,3% pun deoparte 100 de lei în timp ce 7,6% reușesc să economisească lunar 50 de lei.

Guvernul a stabilit recent că salariul minim brut pe țară este anul acesta în cuantum de 2.550 lei. Excepție fac construcțiile și sectorul agroalimentar. Trebuie precizat, totodată, că acest cuantum se acordă pentru un program de opt ore pe zi/ 40 ore pe săptămână. În cazul celor care lucrează mai puțin de opt ore pe zi, salariul orar minim brut este de 15,239 lei/oră.

Pentru angajații firmelor ce activează în agricultură și industria alimentară, fie că au mai multe CAEN printre care și aceste două domenii, primesc, începând cu iunie, un salariu minim brut de 3.000 lei, măsură introdusă prin Legea 135/2022. Aceste sectoare se adaugă celui din construcții, unde avem, din 2019, un salariu minim brut tot de 3.000 lei.

Astfel, singurul salariu minim diferențiat care se aplică pe piața muncii din România este de 3.000 lei, acordat angajaților din agricultură, industria alimentară și construcții. Cei care activează în aceste sectoare și au un contract de muncă part time trebuie să primească cel puțin 17,928 lei/oră.

UE vrea salariu minim în tot blocul

România susţine Directiva privind salariul minim la nivelul Uniunii Europene pentru că şi cetăţenii români sunt cetăţeni europeni şi trebuie plătiţi ca atare, afirmă ministrul Muncii, Marius Budăi.

"Salut acordul instituţiilor europene în ceea ce priveşte Directiva privind salariul minim la nivelul Uniunii Europene! România susţine această directivă pentru că şi cetăţenii români sunt cetăţeni europeni şi trebuie plătiţi ca atare! Acordul a fost obţinut chiar de Ziua Mondială a Salariului Minim pe Economie!", a scris ministrul, marţi, pe pagina sa de Facebook.

Parlamentul European şi statele membre ale UE au ajuns marţi la un acord politic referitor la Directiva privind salariile minime adecvate, propusă de Comisie în octombrie 2020, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

La începutul mandatului său, preşedintele Comisiei, Ursula von der Leyen, a promis un instrument juridic pentru a se asigura că angajaţii din UE au un salariu minim echitabil şi a repetat acest angajament în primul ei discurs privind Starea Uniunii, în 2020.

Directiva stabileşte un cadru pentru adecvarea salariilor minime statutare, promovând negocierile colective privind stabilirea salariilor şi sporind accesul efectiv al angajaţilor la protecţia salariului minim în UE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...

Turcia anunţă suspendarea relaţiilor comerciale cu Israelul

Turcia a decis să oprească relațiile comerciale cu...


pixel