Câţi români au în conturi peste 100.000 de euro
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
O veste bună, una mai puțin bună
O veste bună, una mai puțin bună
Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB) a venit cu noi informaţii despre banii românilor din bănci. 

Un număr de 54.571 de persoane fizice aveau la sfârşitul anului 2021 depozite mai mari de 100.000 de euro, cu o valoare cumulată de 58,8 mld. lei (circa 12 mld. euro), potrivit celor mai recente statistici ale Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB). Depozitele bancare sunt garantate în cazul falimentului unei bănci în limita a 100.000 de euro.

Comparativ cu situaţia de la finalul anu­lui 2020 se observă că numărul persoa­ne­lor fizice cu depozite peste plafonul de 100.000 de euro a crescut cu 7.233, iar va­loa­rea su­me­lor economisite s-a majorat cu 9,52 mld. lei (1,94 mld. euro), respectiv cu 19,3%.

Raportat la soldul total al depozitelor populaţiei, în lei şi valută, care însuma 283,9 mld. lei (circa 58 mld. euro) la fi­nalul lunii decem­brie 2021, depozi­te­le aflate peste pra­gul de 100.000 de euro reprezintă peste 20,7%, potrivit Mediafax.

 

Citeşte şi: Credit în 2022? Elena Cristian arată care sunt riscurile

 

Elena Cristian a venit cu o serie de recomandări pentru românii care aveau în plan să contracteze un credit bancar anul acesta.

"Când vine vorba despre sfaturile financiare, în ultima vreme am vorbit cu mulţi specialişti, am analizat, iar cei mai  mulţi dintre ei mi-au spus că nu este momentul să facem credite, că trebuie să aşteptăm, ai ales dacă luăm un credit care depinde de ROBOR sau de anumiţi alţi indicatori financiari. Trebuie să aşteptăm să vedem ce urmează să se întâmple, pentru că un credit care acum ar costa o anumită sumă, peste trei, şase, nouă luni sau un an ar putea fi chiar şi de două ori mai scump.

Acesta este sfatul analiştilor, al celor care lucrează în sfera bancară. Ne spun să analizăm bine înainte de a lua o astfel de decizie. Şi se pare că aceste sfaturi au ajuns deja în piaţă, pentru că vorbeam cu dezvoltatori imobiliari care spuneau că piaţa a cam îngheţat în ultimele două săptămâni. Nu se mai fac atât de multe tranzacţii, nici nu se mai construieşte atât de mult ca urmare a creşterii galopante a preţurilor materialelor de construcţii. Sper ca acesta să nu fie începutul unei crize şi pe zona imobiliară, pentru că ştim bine că sectorul construcţiilor a mers cel mai bine în perioada de pandemie. Sper ca lucrurile să se aşeze.

În concluzie, cred că este bine să analizăm din toate punctele de vedere posibilitatea accesării unui împrumut în perioada următoare", a explicat Elena Cristian într-o intervenţie la Antena 3. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Norvegia vrea să construiască un tunel pentru ... nave

Un proiect ieșit din comun și estimat la 300 milioane de...

Aurul a recăpătat curaj și câștigă teren

Prețul aurului a crescut luni, susținut de slăbirea...

Cum vezi cine te-a blocat pe WhatsApp

Aplicația care numără aproape 2 miliarde de utilizatori...

Telefoanele Samsung care vor avea acces la Android 15

În timp ce Android 15 este planificat pentru această...

Rheinmetall vrea crearea unui consorțiu european de armament

Rheinmetall sugerează crearea unui consorțiu european de...

Întâlnire crucială între Ursula von der Leyen și Xi Jinping

Întâlnirea crucială între preşedinta Comisiei Europene,...


pixel