CCIR se implică în atragerea de noi investiții americane în România

Autor: Crişan Andreescu
Data publicării:
Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, și secretarul general al CCIR, Ovidiu Silaghi au participat, în data de 10 octombrie a.c., alături de ministrul economiei, antreprenoriatului și turismului,  Ștefan Radu-Oprea și ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, la o întâlnire oficială cu conducerea Camerei de Comerț a Statelor Unite ale Americii (U.S. Chamber of Commerce), desfășurată la sediul organizației.

Pe parcursul întrevederii, au fost discutate aspecte privind colaborarea dintre România și SUA, în domeniul economic și perspectivele de aprofundare a relației dinte CCIR și U.S Chamber of Commerce.

Întâlnirea oficială a conducerii CCIR cu reprezentanții U.S. Chamber of Commerce a fost urmată de un dineu oficial cu membri ai comunității de business din zona Metropolitană Washington D.C., reprezentanți ai unor companii importante din SUA din diferite domenii de activitate, precum: industria chimica, industria aeronautica, IT&C, industria financiar-bancară și a asigurărilor, industria alimentară și industria de transport și logistică.

Temele abordate în cadrul acestei întâlniri au vizat aspecte concrete ale componentei economice din cadrul parteneriatului strategic SUA – România, prin identificarea de soluții viabile de creștere susținută a schimburilor comerciale bilaterale.

Partea americană a manifestat un interes semnificativ pentru dialogul cu reprezentanții CCIR, solicitând clarificări și elemente suplimentare care să întregească tabloul de informații despre România. Au fost exprimate intenții privind implicarea capitalului american în investiții în țara noastră în domenii de mare interes, precum și aspecte legate de demararea unor operațiuni comerciale care să favorizeze exportul unor produse provenite din industria românească.

„Cu o valoare totală a schimburilor comerciale bilaterale de peste 3,6 miliarde de euro, atât cât se înregistra la sfârșitul anului 2022, nu sunt prea multe de adăugat despre relația economică dintre România și SUA. Evident, există un potențial de creștere pe care și-l doresc ambele părți pentru a păstra trendul ascendent al acestor schimburi pe care îl înregistrăm anual. Avem 8.628 de companii americane care activează în România, iar valoarea totală a investițiilor directe americane s-a ridicat, la finele anului trecut, la peste 1,1 miliarde de euro. În mod clar, aceste cifre sunt influențate în mod pozitiv de parteneriatul strategic dintre cele două state, care, prin componenta economică, oferă oportunități pentru companiile românești să atragă investiții și finanțare din SUA și, în același timp un grad mai mare de stabilitate economică care duce la încurajarea investițiilor străine și dezvoltarea afacerilor pe termen lung.

La nivelul CCIR, există o colaborare intensă cu partea americană, fie că vorbim de acțiuni comune cu Ambasada SUA de la București, fie de proiecte cu reprezentanți ai Departamentului comercial SUA”, a declarat președintele CCIR, Mihai Daraban.


 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Acord între Statele Unite și Uniunea Europeană privind TAXELE vamale pentru oţel şi aluminiu
Christel SCHALDEMOSE
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
ANAF / Foto: DCBusiness
ECOFIN / Foto: Comisia Europeană
foto: pexels.com

Cum s-a văzut în Coreea de Nord învestirea lui Donald Trump

Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...

Mina de litiu Shevchenkivske
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...

Oficiul Național al Registrului Comențului
Wall Street / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Freepik
Unul dintre sediile companiei Novo Nordisk / FOTO: Site-ul oficial al companiei
Donal Trump
Foto: Oana Pavelescu
Germania / Photo by Claudio Mota
Bursa. Foto: pexels.com
Sediu al băncii Raiffeisen din Sankt Petersburg
Instabilitatea politică este periculoasă pentru economie
Criptomonede. Foto: Pexels.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...

CEC Bank
Adrian Câciu, Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene / FOTO: gov.ro
Donald Trump și lideri ai lumii / Ilustrație DCBusiness / Foto: Casa Albă și G10
Analizând tot felul de date / FOTO: Freepik
Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin / Foto: Kremlin.ru
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...

Kremlinul moscovit / FOTO: Freepik
Haier

pixel