Ilie Bolojan și Tánczos Barna pregătesc pachetul de reformă pe repede înainte
Premierul Ilie Bolojan a...
O propunere legislativă transmisă în procedură de urgență către Parlament vizează eliminarea unui beneficiu considerat privilegiu pentru judecătorii Curții Constituționale a României (CCR). Este vorba despre abrogarea alineatului (5) al articolului 71 din Legea nr. 47/1992, care prevede acordarea unei indemnizații compensatorii echivalente cu 6 luni de activitate pentru judecătorii CCR la final de mandat sau în caz de încetare din motive de sănătate.
Potrivit expunerii de motive, acest tip de indemnizație este în prezent nejustificat din punct de vedere fiscal și inechitabil față de restul sistemului public, mai ales în contextul în care alte categorii de angajați nu mai beneficiază de astfel de compensații. Măsura vine în condițiile în care Guvernul și-a asumat reducerea deficitului bugetar excesiv până în 2030, iar prin ordonanțele bugetare în vigoare sunt deja interzise ajutoarele la ieșirea din funcție în sectorul de stat.
Judecătorii CCR beneficiază deja de pensii speciale și alte venituri cumulate
Inițiatorii subliniază că judecătorii CCR beneficiază oricum de pensii de serviciu consistente, care pot fi cumulate cu alte venituri ulterioare și care intră în plată imediat după încetarea mandatului, fără limită de vârstă. În plus, unii dintre aceștia mai primesc și alte drepturi aferente funcțiilor deținute anterior – cum ar fi indemnizații pentru limită de vârstă acordate foștilor parlamentari.
„Scopul acestor indemnizații speciale este deja atins prin pensia de serviciu. Menținerea plății de 6 luni la plecare nu este justificată și încalcă principiul echității între categorii de bugetari”, se arată în documentul transmis Parlamentului.
Plățile către foștii judecători perturbă planificarea bugetară
Un exemplu concret oferit de Guvern este cel al judecătorilor Marian Enache, Livia Stanciu și Attila Varga, pentru care, în iulie 2025, aplicarea articolului actual ar presupune o cheltuială de aproximativ 180.000 lei pentru fiecare, adică un total de circa 540.000 lei suportat de la bugetul de stat. Aceste sume nu au fost prevăzute în bugetul Curții Constituționale pe anul în curs, iar acoperirea lor necesită realocări care pot afecta alte programe instituționale.
Guvernul invocă echitatea și nevoia de consolidare bugetară
Documentul subliniază că eliminarea acestui beneficiu „iese în întâmpinarea eforturilor naționale de echilibrare bugetară” și răspunde solicitărilor societății privind o gestionare justă a fondurilor publice.
„Este firesc ca instituția care apără Constituția să fie un model de echitate și responsabilitate fiscală”, se arată în concluzia expunerii de motive.
Propunerea va intra în dezbaterea Parlamentului în procedură de urgență, tocmai pentru a fi pusă rapid în acord cu politica bugetară și cu angajamentele asumate de România în fața Uniunii Europene privind reducerea deficitului public.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Premierul Ilie Bolojan a...
Ministerul Afacerilor Interne,...
Statul reia sprijinul pentru...
Judecătorii CCR ar putea rămâne...
România nu pierde niciun euro...
Banca Națională a României a...
Piața de capital românească a...
e-Factura, amânată pentru micii...
Ministrul Finanțelor anunță...
Vijeliile au făcut ravagii:...
AUR atacă la Curtea...
Printre cele mai sensibile...
Prima moţiune de cenzură cu care s-a confruntat Guvernul...
Declarația SAF-T pentru iunie...
Leul s-a apreciat luni, 14...
Creșterea Taxei pe Valoare Adăugată (TVA) are...
Prețurile carburanților pe 14...
ROBOR și IRCC, în scădere...
Guvernul pregătește eliminarea unor scutiri și deduceri...