CE a cerut modificarea acordului privind Parteneriatul Strategic pentru energie verde

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Energie verde / Foto: Freepik
Energie verde / Foto: Freepik
Guvernul are pe masa de lucru un memorandum privind aprobarea modificării articolului 6 al Acordului privind Parteneriatul Strategic pentru energie verde.

Contextul propunerii

La 17 decembrie 2022, la București, a fost semnat Acordul între Guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgiei, României și Ungariei privind Parteneriatul Strategic în domeniul dezvoltării și transportului energiei verzi (Green Corridor). Acordul a fost semnat de președintele Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliyev, premierul Georgiei, Irakli Garibashvili, premierul României, Nicolae Ciucă, și premierul Ungariei, Viktor Orban. Semnarea a avut loc în prezența președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și a președintelui României, Klaus Iohannis.

În iulie 2023, România a notificat Acordul Comisiei Europene (DG ENER) în baza art. 7 din Decizia 2017/684. La 4 aprilie 2024, Comisia Europeană (DG ENER) a organizat o discuție informală cu atașații pentru energie din cadrul Reprezentanțelor Permanente ale României și Ungariei pe tema Acordului privind Parteneriatul Strategic pentru energia verde.

Îngrijorările Comisiei Europene

În cadrul celei de-a 7-a reuniuni ministeriale din 15 mai 2024, la Tbilisi, reprezentantul Ministerului Energiei a comunicat necesitatea posibilei modificări a Acordului. Comisia Europeană a adoptat, pe 3 iunie 2024, Decizia conform căreia Acordul nu include prevederi care să asigure faptul că dreptul Uniunii Europene și obligațiile României și Ungariei, ca membre ale Uniunii, au întâietate față de obligațiile prevăzute în Acord.

Comisia a solicitat adăugarea următorului text la art. 6 din Acord: „și, în ce le privește pe România și Ungaria, nu vor avea întâietate față de obligațiile care decurg din calitatea lor de membre ale Uniunii Europene și din legislația Uniunii”.

Propunerea de modificare

Având în vedere că preocuparea principală a DG ENER este lipsa unei prevederi clare privind întâietatea obligațiilor României și Ungariei ca membri UE, România propune utilizarea soluției recomandate de Comisie pentru clarificarea acestui aspect. În perioada imediat următoare, va fi organizată la București cea de-a 8-a reuniune ministerială, unde se va semna protocolul de modificare a Acordului.

Propunerile sunt de aprobarea negocierii și semnării unui Protocol pentru modificarea Articolului 6 al Acordului privind Parteneriatul Strategic între Guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgiei, României și Ungariei în Domeniul Dezvoltării și Transportului Energiei Verzi semnarea Protocolului de către Ministrul Energiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ilie Bolojan

Premierul Bolojan a cerut înlocuirea directorului EximBank

Premierul Ilie Bolojan a anunţat, marţi seara, că a...

BVB

Zboruri Wizz Air, relocate de pe Aeroportul Băneasa

Anunţ important pentru cei care urmează să călătorească...

Freepik.com
Freepik.com
Baterii / Foto: Freepik

ANRE a eliminat dubla taxare a energiei stocate

ANRE elimină dublarea tarifelor pentru energia electrică...

Foto: Arhiva. Protest BNS în Piața Victoriei
freepik.com
La Cocoș
Schimb valutar / Foto: Pexels
Contabili / Foto: Freepik
TAROM are un nou director / Foto: Arhivă
Ghișeu
ANAF / Foto: Oana Pavelescu
Banca Naționala a României
Vagon de tren

Transportul călătorilor cu trenul, luat la puricat de ANPC

Calitatea transportului pe calea ferată a intrat în...

OMV Petrom
Leva / Foto: DCBusiness
Președintele Donald Trump face declarații pentru jurnaliști
RCA
Consiliul Fiscal, nu foarte optimist privind reducerea deficitului
Florin Barbu
Bursa de la București
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos

pixel