Ce cantitate de cereale din Ucraina a tranzitat România, de la începutul anului

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Camion. foto: pexels.com
Camion. foto: pexels.com
Autoritatea Vamală Română vine cu precizări oficiale cu privire la cerealele ucrainene care au trecut prin ţara noastră.

Referitor la informațiile apărute în mass-media privind punerea în liberă circulație pe teritoriul României a unor categorii de cereale (grâu și porumb) originare din Ucraina, Autoritatea Vamală Română precizează următoarele:

"Începând cu data de 02 mai 2023 la nivelul României au fost instituite măsuri restrictive privind anumite produse originare din Ucraina după urmează:

- în perioada 02 mai – 05 iunie 2023, de interdicție la punerea în liberă circulație a grâului și porumbului, cu excepția executării contractelor semnate înainte de intrarea în vigoare a regulamentului (Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/903 al Comisiei);

- în perioada 05 iunie – 15 septembrie 2023, de interdicție la punerea în liberă circulație a anumitor tipuri de grâu și porumb (Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/1100 al Comisiei);

- începând cu perioada 13 octombrie 2023 și până în prezent, de punere în liberă circulație a anumitor tipuri de grâu și porumb, doar pe baza unui acord emis de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (O.U.G. nr. 84/2023).

În conformitate cu datele deținute de Autoritatea Vamală Română referitoare la operațiunile vamale cu produse agricole (grâu și porumb), având ca țară de expediție Ucraina, precizăm că în perioada 02 mai – 31 decembrie 2023 pe teritoriul României au fost plasate în regim vamal de tranzit 988.152 tone de grâu și 18.286 tone de porumb (14.584 total operațiuni), iar în perioada 1 ianuarie – 15 februarie 2024, 441.401 tone de grâu, respectiv 300.994 tone de porumb (2.147 total operațiuni).

În privința importurilor, în perioada 02 mai – 31 decembrie 2023 au fost puse în liberă circulație 99.094 tone cereale (grâu, porumb – inclusiv pentru însămânțare), origine Ucraina, din care: 25.214 tone grâu și 71.132 tone porumb, cantități importate potrivit exceptărilor prevăzute de Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/903 al Comisiei.

În perioada 1 ianuarie – 15 februarie 2024 nu au fost efectuate operațiuni de punere în liberă circulație de grâu și porumb, de origine Ucraina, care fac obiectul restricțiilor stabilite prin O.U.G. nr. 84/2023, cu modificări și completări.

Autoritatea Vamală Română acordă permanent o atenție sporită traficului de mărfuri de la frontierele cu Ucraina, în același timp asigurând protecția cetățenilor și a pieței unice prin aplicarea dispozițiilor din legislația unională și națională care instituie măsuri netarifare (restricții și prohibiții) la importul și exportul mărfurilor."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Prelungitor

Schema de plafonare: Cine plătește cu adevărat nota de plată

Daniela Dărăban, directorul executiv al Federației...

La ghișeu

Această taxă dispare începând de săptămâna viitoare

O măsură ce se va aplica în conformitate cu unordin al...

Cipuri mici, dar indispensabile
Casa de schimb valutar: Foto: Oana Pavelescu
Dolari / FOTO: Unsplash

Perspectivele dolarului american devin tot mai întunecate

Este concluzia unui sondaj Reuters realizat în rândul...

Ucraina / FOTO: Freepik

Bani pentru Ucraina: Peste 3 miliarde de euro de la UE

Anunțul a fost făcut marți de guvernul de la Kiev, citat...

Grafice / FOTO: Freepik
Câmp petrolier / FOTO: Freepik

Decizia care ar putea da peste cap piața petrolului

Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații...

Spital Regina Maria
Banca Națională a României
Lingouri de aur
Kremlinul moscovit / FOTO: Freepik
Bursă / sursa foto: Freepik.com

Simona Bucura-Oprescu, anunț despre pensii, la DC NEWS

Ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității...

Jonas Gahr Støre, premierul Norvegiei

Norvegienii s-au răzgândit și vor în UE! Ce i-a convins?

Norvegia revine pe radarul geopolitic european, pe...

Lucian Romașcanu
Sebastian Burduja / FOTO: gov.ro
Europa nu stă cu mâinile încrucișate / Ilustrație: Oana Pavelescu
Turiști / Foto: Freepik
Accident / Sursa: Freepik.com
Foto: Freepik.com
ANAF / Foto: DCBusiness
Foto: Freepik.com
Cardu social / Ilustrație: DCBusiness

pixel