Tranzacțiile imobiliare, vizate de o schimbare importantă a Codului de procedură fiscală. Ce este ”Certificatul de atestare fiscală”
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
ANAF / Foto: DCBusiness
ANAF / Foto: DCBusiness
În piață se vehiculează o informație conform căreia românii nu vor mai putea vinde nicio casă ori teren dacă au datorii la stat.

Pentru a verifica dacă cineva are datorii la stat, se poate solicita de la ANAF un Certificat de atestare fiscală, document care a fosr reglementat încă din anul 2021.

Eliberarea Certificatului de atestare fiscală: Informații esențiale pentru contribuabili

Certificatul de atestare fiscală, esențial pentru contribuabili și instituții, poate fi eliberat de organele fiscale centrale și locale în diverse situații prevăzute de lege. Acesta atestă obligațiile fiscale restante și alte creanțe bugetare individualizate în titluri executorii.

Certificatul poate fi solicitat de contribuabili, instituții publice, notari sau alte persoane fizice și juridice, cu acordul contribuabilului. Eliberarea se face prin registratura organului fiscal competent, poștă, Spațiul Privat Virtual (SPV) sau sisteme informatice dedicate.

Pentru contribuabilii care nu desfășoară activități economice independente, certificatul este valabil până la 90 de zile, în timp ce pentru ceilalți, valabilitatea este de 30 de zile. Emis în termen de 2-5 zile lucrătoare, certificatul poate fi prezentat în original sau copie legalizată.

În contextul succesiunilor, notarul public are obligația de a solicita certificatul pentru persoana decedată. De asemenea, pentru înstrăinarea de bunuri imobile sau mijloace de transport, este necesară prezentarea certificatului care atestă achitarea obligațiilor către bugetul local. Excepția este reprezentată de înstrăinarea mijloacelor de transport printr-un contract specific aprobat de lege.

Această procedură este reglementată de Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală și de ordinele ANAF actualizate, care stabilesc modelul și conținutul certificatului de atestare fiscală.

Ce prevede propunerea MF de modificare a Codului de procedură fiscală

Ministerul Finanțelor a pregătit un proiect de modificare a Codului de procedură fiscală, care aduce schimbări importante pentru tranzacțiile imobiliare. Conform noilor reglementări propuse, persoanele care vând sau cumpără clădiri și terenuri vor fi obligate să obțină un certificat de atestare fiscală de la ANAF, care să confirme situația datoriilor fiscale.

În cazul în care proprietarul imobilului are datorii restante, certificatul emis de ANAF va include acordul pentru vânzare și detaliile contului unde trebuie virată suma necesară achitării obligațiilor fiscale. Notarii vor avea responsabilitatea de a verifica plata acestor datorii înainte de autentificarea actului de vânzare.

Pentru contractele de donație, transferul proprietății va fi permis doar dacă donatorul nu are obligații fiscale restante, conform certificatului fiscal emis de ANAF. În situația în care beneficiarul unei donații are datorii restante, notarul va trimite o copie a actului de proprietate către ANAF, care poate lua măsuri asigurătorii sau poate institui sechestru executoriu dacă obligațiile nu sunt achitate în termen de 15 zile.

Ministerul Finanțelor justifică aceste modificări prin necesitatea de a proteja colectarea creanțelor bugetare, prevenind riscul de insolvabilitate sau insolvență al proprietarilor. Astfel, statul se asigură că își recuperează datoriile, similar cu un creditor privat, fără a bloca însă realizarea tranzacțiilor imobiliare.

De asemenea, proiectul subliniază că transferul dreptului de proprietate este condiționat și de plata datoriilor fiscale datorate bugetelor locale, asigurând astfel o colectare eficientă a veniturilor la bugetul general consolidat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Contor electric / Foto: Arhivă

Avertisment privind prețul energiei electrice după plafonare

Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia...

La benzinărie
Energie verde / Foto: Freepik
Foto: Pexels.com

De ce scad acțiunile companiilor din industria apărării

Acțiunile companiilor de profil au scăzut brusc, în urma...

Rectificare bugetară
Termocentrala

Termoenergetica demarează pregătirile pentru sezonul rece

Compania Municipală Termoenergetica București a anunțat...

O participare selectă

Ce este proiectul Agora testat de marile bănci ale lumii

Cele mai mari bănci comerciale ale lumii au aderat la...

Energie regenerabilă / sursa foto: Freepik.com

Avertisment IEA: Toată lumea va plăti

La finele acestui deceniu, lumea ar putea fi forțată să...

Șantier

Construcțiile, în scădere în acest an

Volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a...

Elon Musk / sursa: Wikimedia Commons
Stirile diminetii. Foto: Pexels.com
TAROM
Facebook / sursa foto: Freepik.com / darkdream
Rezerva Federală / FOTO: Wikipedia

”Tichia de mărgăritar” ca mod de guvernare

Este o foarte cunoscută și înțeleaptă zicală românească...

Palatul Victoria
Dosare de pensie / Foto: Arhivă
Federal Reserve / sursa foto: Wikimedia Commons / Niki Korth
Bursă / sursa foto: Freepik.com
Roxana Mînzatu
Europa / sursa foto: Freepik.com
Victor Vevera / Foto: Angelo Brezoianu / Agerpres
Pompierii nu au putut salva toate ovinele, vacile și păsările prinse de inundații
Comisia Europeana
Thierry Breton / FOTO: Wikipedia

pixel